Η Γαλλία επανενεργοποιεί αγωγό για να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία

Η Γαλλία επανενεργοποιεί αγωγό για να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία
Τετάρτη, 07/09/2022 - 10:37

Η Γαλλία στέλνει ήδη αέριο στη Γερμανία, συνήθως μέσω του Βελγίου ή της Ελβετίας. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ξεκινήσει ροή αερίου και μέσω του διασυνδετήριου αγωγού της Μοζέλ.

Την επαναλειτουργία ενός αχρείαστου αγωγού στα ανατολικά της Γαλλίας, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, πρόκειται να ενεργοποιήσει εκ νέου η Γαλλία, προκειμένου να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Με βάση την ενεργειακή συμφωνία που παρουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν η Γαλλία θα μπορεί να παραδίδει 130 γιγαβατώρες (GWh) την ημέρα, ένα πολύ μικρό κλάσμα των αναγκών της Γερμανίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας. Η Γερμανία από την πλευρά της θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, στην περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες εν μέσω του χειμώνα.

Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters: «Ο Μακρόν είναι υπό πίεση, λόγω της κατάστασης με την ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία. Για αυτό, το μήνυμα ότι η Γερμανία και η Γαλλία αλληλοϋποστήριζονται είναι σημαντικό. Δεν αναμένουμε ότι η Γαλλία θα επιλύσει το πρόβλημα μας με το φυσικό αέριο. Όμως κάθε δυνατή παράδοση αερίου είναι ένδειξη προς τις αγορές ότι θα τα καταφέρουμε τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Με την επαναλειτουργία του αγωγού η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα - ποσότητα που αντιστοιχεί με περίπου το 2% των αναγκών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν, δήλωσε χθες, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς: «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριο μας και εμείς χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία».