Ενισχύεται ο γαλλογερμανικός άξονας λόγω ενεργειακής κρίσης

Ενισχύεται ο γαλλογερμανικός άξονας λόγω ενεργειακής κρίσης
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 07/09/2022 - 07:08

Η Γερμανία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό αέριο από τη Γαλλία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας σε πυρηνικούς σταθμούς.

Μετά από μια δεκαετία αμφισβήτησης και έντονων αντιπαραθέσεων εντός της ΕΕ, η ουκρανική κρίση δείχνει πως μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις καταπραϋντικά έως και προωθητικά στην κατεύθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης, ή τουλάχιστον της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Ένα σημαντικό τέτοιο βήμα έγινε εχθές σε επίπεδο ενεργειακό με τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει φυσικό αέριο στην Γερμανία εάν χρειαστεί, ενώ σημείωσε πως και η Γερμανία από την πλευρά της είναι έτοιμη να δώσει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία. Ο Μακρόν εξήγησε ότι το γαλλικό αέριο θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία, με τη σειρά της, θα επιτρέψει στη Γερμανία να συνεισφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο γαλλικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

«Θα ολοκληρώσουμε τις συνδέσεις φυσικού αερίου που θα μας επιτρέψουν να παραδώσουμε φυσικό αέριο στη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά από βιντεοκλήση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις.

Η Γερμανία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό αέριο από τη Γαλλία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι αυτές οι προθέσεις μαρτυρούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εν όψει της έντασης της ενεργειακής κρίσης.

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε μια στιγμή που η ανησυχία για τη συνοχή της ΕΕ έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Η συζήτηση για τον ορισμό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και η προετοιμασία για ένα τελικό σχέδιο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια πως κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, προτίθενται να θέσουν βέτο.

Ως έμμεση απάντηση των παραπάνω ανησυχιών ο Πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε πως τάσσεται υπέρ της αναζήτησης φυσικού αερίου, όχι σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό, προκειμένου να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές.

Όπως σημειώνει το Reuters οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και το ευρώ βυθίστηκε τη Δευτέρα, αφού η Ρωσία σταμάτησε να αντλεί φυσικό αέριο μέσω μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού, σε μια ακόμη προειδοποίηση προς την ΕΕ των 27 κρατών, ενώ εκείνη προσπαθεί να ανταποκριθεί επαρκώς στην κρίση ενόψει του χειμώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/09/2022 - 08:28