Πούτιν: Παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία είναι αδύνατον να απομονωθεί

Πούτιν: Παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία είναι αδύνατον να απομονωθεί
Τετάρτη, 07/09/2022 - 12:00

Η ρωσική οικονομία τα βγάζει πέρα με «την οικονομική και την τεχνολογική επίθεση της Δύσης».

Από το Βλαδιβοστόκ, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε για πρώτη ότι η χώρα του αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των κυρώσεων, «σε μερικές βιομηχανίες και περιοχές», αλλά τόνισε πως «είναι αδύνατον να απομονωθεί».

Όπως αναφέρει το Reuters, o Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ακόμα τις κυρώσεις ως κυρίαρχη απειλή στην παγκόσμια οικονομία: «Μιλάω για τον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης, για την αναίσχυντη, επιθετική απόπειρα της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες για να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέληση της».

Επεσήμανε επιπλέον ότι θα ήταν «αδύνατο» να απομονωθεί η χώρα λόγω των κυρώσεων και ότι η Μόσχα θα ξεπεράσει τις προσπάθειες της Δύσης να τη βγάλει από την παγκόσμια σκηνή, με περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος Πούτιν στις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία, είπε: «Την άνοιξη πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρας μας θα υπέφερε περισσότερο έτσι. Αλλά τώρα βλέπουμε πως η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ένας από τους βασικούς λόγους γι' αυτό, βέβαια είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται επειδή οι αρχές της ΕΕ στερούν τους εαυτούς τους από διαθέσιμες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και αγορές».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο την πρέσβειρα της χώρας στην Ινδονησία, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί στην G20. «Η παρουσία του τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την κατάσταση του κορωνοϊού και τα θέματα ασφάλειας της χώρας, δήλωσε η πρέσβειρα Lyudmila Vorobieva σε σημερινή ενημέρωση στην Τζακάρτα».