Δύο μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα παραμείνουν στην Ζαπορίζια

Δύο μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα παραμείνουν στην Ζαπορίζια
Δευτέρα, 05/09/2022 - 12:52

Σε «μόνιμη βάση» αναμένεται να παραμείνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δύο μέλη του Διεθνούς οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή από τον περασμένο Μάρτιο.

«Σήμερα (...) τέσσερις από τους έξι εκπροσώπους της ομάδας επιθεώρησης του ΔΟΑΕ ολοκλήρωσαν το έργο τους στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και αναχώρησαν από αυτό», ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της στο Telegram. «Αναμένεται ότι δύο ειδικοί θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο (πυρηνικό εργοστάσιο) σε μόνιμη βάση», προσθέτει η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία τοπικός αξιωματούχους Βλαντίμιρ Ρογκόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα δήλωσε: «Τα μέλη της αποστολής του ΔΟΑΕ έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Ζαπορίζια, ενώ προς το παρόν δύο άνθρωποι έχουν παραμείνει ως παρατηρητές», εξήγησε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς μηχανικούς και να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ουκρανικό δίκτυο.