Γαλλία: Εξοικονόμηση 10% στην κατανάλωση για να γλιτώσει διακοπές στο φυσικό αέριο

Γαλλία: Εξοικονόμηση 10% στην κατανάλωση για να γλιτώσει διακοπές στο φυσικό αέριο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 02/09/2022 - 06:08

«Αν μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου μας κατά 10%, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί», τόνισε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Γάλλους πολίτες για τον χειμώνα που έρχεται, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο France Inter, όπου διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά δεν έχουν να φοβούνται διακοπές φυσικού αερίου.

«Προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες για να αποφύγουμε τις περικοπές», διαβεβαίωσε η Μπορν. Και εξήγησε: «Αν μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου μας κατά 10%, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί. Αυτό είναι κάτι εφικτό. Αλλά εάν δεν κάνουμε αυτή την εξοικονόμηση, εάν δεν κινητοποιηθούμε αρκετά, εάν ο χειμώνας είναι κρύος, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, αλλά δεν θα αφορούν νοικοκυριά, για τα οποία δεν θα υπάρξουν περικοπές».

Σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, το οποίο με διάταγμα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπεται – σε περίπτωση ανάγκης – διακοπές φυσικού αερίου κυρίως σε βιομηχανίες. Στη Γαλλία έχουν ήδη καταγραφεί οι 5000 μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποία θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκ των 5000 βρίσκονται βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία θα αποτελέσουν, φυσικά, εξαίρεση. Ως εκ τούτου από τους μεγάλους καταναλωτές που θα κληθούν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους σε ενδεχομένως νέα δεδομένα θα είναι οι βιομηχανικές μονάδες, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, όπως, για παράδειγμα, εμπορικά κέντρα, αίθουσες συναυλιών, αθλητικά στάδια.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν τη λειτουργίας τους για κάποιες ώρες θα αποζημιώνονται γι’ αυτό, μέσω “συμβάσεων περικοπής”. "Είναι μια σύμβαση που συνάπτετε και για την οποία πληρώνεστε. Δέχεστε, όταν σας στέλνουν την ειδοποίηση, να διακόψετε την κατανάλωση ενέργειας, να σταματήσετε την παραγωγή σας για δύο ώρες προκειμένου να μειώσετε την αιχμή της κατανάλωσης ενέργειας", ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Να σημειωθεί πως η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που έχει υποστεί τις συνέπειες περιορισμού των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία. Παράλληλα, όμως, οι γαλλικές αποθήκες έχουν ήδη γεμίσει κατά 90% σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οπότε κατευνάζονται οι ανησυχίες για την επόμενη περίοδο.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τη γαλλική κυβέρνηση είναι ένας βαρύτερος και μη αναμενόμενος χειμώνας, ο οποίος, πράγματι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ημερήσιες διακοπές. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα Le Monde, η Γαλλία θα αναζητήσει περισσότερο φυσικό αέριο “από γείτονές της”.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/09/2022 - 06:12