Ποιες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια

Ποιες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια
Παρασκευή, 02/09/2022 - 06:21

Η Γαλλία ηγείται του μπλοκ, με περίπου το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να βασίζεται στη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Καθώς η Ευρώπη μεταβαίνει προς την πράσινη ενέργεια, το ζήτημα του τι θα γίνει με την πυρηνική ενέργεια βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Όπως αναφέρει η Anna Fleck της Statista, μόλις αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των κανόνων της ΕΕ που θα καθορίζουν τις επενδύσεις σε πυρηνικά έργα και ορισμένα έργα φυσικού αερίου ως βιώσιμες και πράσινες.

Αυτό πιθανότατα θα περάσει σε νόμο, καθώς θα χρειαστούν 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να απορρίψουν την κίνηση αυτή. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας εξετάζουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος, η Γαλλία ηγείται του μπλοκ, με περίπου το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να βασίζεται στη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Με πάνω από το 50% ακολουθεί η Ουκρανία με 55%, η Σλοβακία με 52,3% και το Βέλγιο με 50,8%.

Πολύ κοντά είναι και η Ουγγαρία με 46,8% ενώ αρκετά πιο πίσω ακολουθεί Φιλανδία, Σουηδία και Ελβετία, με 32,8%, 30,8% και 28,8% αντίστοιχα.

Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία είναι το χαμηλότερα στη λίστα των 10 πρώτων χωρών, καθώς πέρυσι έφτασαν μόλις κάτω από το 14,,8% και 11,9% αντίστοιχα της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μερίδιό της Γερμανίας μειώνεται σταδιακά από τότε που η χώρα αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τους αντιδραστήρες της το 2000.

Οι συζητήσεις έχουν αναζωπυρωθεί, ωστόσο, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που δείχνει την ευπάθεια της ΕΕ στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα σχετικά με το θέμα: Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη ενός επικείμενου ενεργειακού κενού, ενώ από την άλλη πλευρά, οι επικριτές ανησυχούν για το ραδιενεργό υποπροϊόν της πηγής ενέργειας που είναι δύσκολο να διατεθεί.