Μέσα στην εβδομάδα η αποστολή του ΔΟΑΕ θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Μέσα στην εβδομάδα η αποστολή του ΔΟΑΕ θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια
Δευτέρα, 29/08/2022 - 08:22

Ραφαέλ Γκρόσι: «Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταφτάσει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (Δ0ΑΕ) στην οποία ηγείται ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος ζητούσε εδώ και μήνες να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων από τις αρχές Μαρτίου, ενώ Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται όλο αυτό το διάστημα για τους βομβαρδισμούς, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Μάλιστα η ουκρανική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση, προειδοποίησε για μια ακόμα φορά πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και πυρκαγιά έπειτα από νέα πλήγματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ζαπορίζια προκαλεί ολοένα εντονότερες ανησυχίες στη Δύση και ο ΟΗΕ καλεί να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την εγκατάσταση.

Αρχικά, το Κίεβο αρνήθηκε την επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ, φοβούμενη πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, προτού εντέλει υποστηρίξει την ιδέα, όμως μετά την «επικίνδυνη» κατάσταση στον σταθμό, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε τον οργανισμό να στείλει ομάδα το ταχύτερο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πό την πλευρά του, δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας» και όχι από το ρωσικό έδαφος, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογό του.