«Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ενέργειας», καλεί την ΕΕ ο καγκελάριος της Αυστρίας Νεχάμερ

«Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ενέργειας», καλεί την ΕΕ ο καγκελάριος της Αυστρίας Νεχάμερ
Δευτέρα, 29/08/2022 - 08:58

Να γίνει διαχωρισμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ζήτησε από την ΕΕ ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ενώ το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία, κατά πάσα πιθανότητα στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει», υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως ο Νεχάμερ διαβεβαίωσε ότι «Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», λέγοντας ότι έχει συζητηθεί το θέμα αυτό τόσο με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, όσο και με τον Τσέχο πρωθυπουργο Πετρ Φιάλα.