Σαουδική Αραβία: Επενδυτικό ταμείο 80 δισ. δολαρίων για το εμβληματικό NEOM

Σαουδική Αραβία: Επενδυτικό ταμείο 80 δισ. δολαρίων για το εμβληματικό NEOM
Τετάρτη, 27/07/2022 - 07:49

Η Σαουδική Αραβία θα δημιουργήσει επενδυτικό ταμείο 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το μεγάλο έργο NEOM.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του NEOM και ονειρεύεται το έργο εδώ και μισή δεκαετία. Το ταμείο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου έργου NEOM για μια περιοχή διαβίωσης με καθαρή ενέργεια στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το φουτουριστικό έργο NEOM, βασικός πυλώνας του προγράμματος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας για την τόνωση της οικονομίας της και τη διαφοροποίησή της από το πετρέλαιο, θα διαθέτει αρχικά 80 δισ. δολάρια στο επενδυτικό ταμείο Neom, δήλωσε ο διάδοχος του θρόνου σε εκδήλωση στην Τζέντα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του NEOM και ονειρεύεται το έργο εδώ και μισή δεκαετία. Το ταμείο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος.

Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας θα χρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα εντός του NEOM, το οποίο από μόνο του είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο.

Η πρώτη φάση της κατασκευής του NEOM θα λάβει σχεδόν 160 δισεκατομμύρια δολάρια από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο πλούτου, συν μια άλλη «κρατική επιδότηση» ύψους έως και 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) για το NEOM για το 2024 για να χρηματοδοτήσει μέρος του τεράστιου κόστους για την κατασκευή μιας μεγαλούπολης καθαρής ενέργειας σε ένα οικόπεδο στο μέγεθος του Βελγίου.

Ο πρίγκιπας διάδοχος ελπίζει ότι η NEOM θα γίνει τελικά αυτάρκης και θα έχει απόδοση της επένδυσης 13% έως 14%, αναφέρει το Bloomberg.

Τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας αποκάλυψε το σχέδιο για το THE LINE, τη φουτουριστική πόλη χωρίς δρόμους, αυτοκίνητα ή εκπομπές ρύπων, η οποία θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 95% της γης θα διατηρηθεί για τη φύση.

«Τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν σήμερα για τις κάθετα διαστρωματωμένες κοινότητες της πόλης θα αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές επίπεδες, οριζόντιες πόλεις και θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο για τη διατήρηση της φύσης και την ενισχυμένη ανθρώπινη διαβίωση. Το THE LINE θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην αστική ζωή σήμερα και θα φωτίσει εναλλακτικούς τρόπους ζωής», δήλωσε ο πρίγκιπας, όπως μεταδίδει το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Η πρώτη φάση του έργου NEOM θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και τότε η πόλη θα έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον διάδοχο ο οποίος πρόσθεσε ότι η NEOM θα έχει τουλάχιστον 9 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2045.

Δήλωσε ακόμη ότι το Βασίλειο επιθυμεί να έχει πληθυσμό τουλάχιστον 50-60 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2030.

Το NEOM είναι ένα από τα εμβληματικά έργα της Σαουδικής Αραβίας που στοχεύει να μεταμορφώσει την περιοχή, καθώς διαφοροποιείται από μια οικονομία που εξαρτάται από το πετρέλαιο σε έναν τουριστικό προορισμό.

Όπως περιγράφεται στο Όραμα 2030, το NEOM θα είναι μια έξυπνη πόλη, υιοθετώντας προηγμένες τεχνολογίες.

Επιπρόσθετα ο Σαουδάραβας διάδοχος δήλωσε ότι σχεδιάζει το χρηματιστήριο της χώρας να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο καθώς αναμένει ότι η δημόσια εγγραφή της NEOM θα προσθέσει 266 δισ. δολάρια.

Όπως πρόσθεσε όλες οι εταιρείες που ανήκουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο στο μέλλον, γεγονός που θα το βοηθήσει να γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον πλανήτη.