Η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην Μεσόγειο ενώ διασφαλίζει την ενεργειακή της επάρκεια

Η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην Μεσόγειο ενώ διασφαλίζει την ενεργειακή της επάρκεια
Τετάρτη, 27/07/2022 - 07:14

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας τόσο για τις έρευνες όσο και για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας την χειμερινή περίοδο.

Κάνοντας εκτιμήσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν γρήγορα τις τιμές των στρατηγικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αναφέροντας ότι υπάρχουν περίεργες ημέρες στην αγορά ενέργειας, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «είμαι στον τομέα της ενέργειας εδώ και 25-30 χρόνια. Δεν θυμάμαι μια τόσο απρόβλεπτη περίοδο. Το ερώτημα τι θα συμβεί αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα δεν μπορεί να απαντηθεί».

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν εξετάζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά την είσοδο του χειμώνα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ο Τούρκος Υπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει επαρκή συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά spot.

Συνεχίζοντας ο Ντονμέζ επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην αγορά ενέργειας, ιδίως στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι υψηλή το χειμώνα και είναι απαραίτητη η άντληση αερίου στις αποθήκες το καλοκαίρι. Η χωρητικότητα των 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην αποθήκη μας στο Tuz Gölü είναι πλήρως γεμάτη. Η αποθήκη μας στο Σιλιβρί είναι επίσης κατά 82% γεμάτη. Θα έχει γεμίσει εντελώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Συνολικά, θα έχουμε αποθηκεύσει περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι επίσης γεμάτες. Εκεί θα υπάρχουν 600-700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτά τα πλοία μπορούν να έρχονται συνεχώς, ιδίως τους χειμερινούς μήνες».

Αναφερόμενος στο νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdülhamid Han, ο Ντονμέζ είπε ότι «θα στείλουμε αυτό το πλοίο στον πρώτο του σταθμό εργασίας από τη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου» προσθέτοντας ότι «αν δεν πάει τίποτα στραβά, θα το στείλουμε στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας από το Taşucu της Μερσίνας με τη συμμετοχή του Προέδρου μας. Η περιοχή καθήκοντος θα είναι εντός των δικών μας περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί, ελπίζουμε, από τον Πρόεδρό μας».

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι «υπάρχει ένας διάλογος που ξεκίνησε ειδικά κατά τη διάρκεια της νέας κυβερνητικής περιόδου στο Ισραήλ. Οι επαφές μας με το Υπουργείο Ενέργειας συνεχίζονται. Υπάρχει θετική σχέση. Σχεδιάζουμε μια επίσκεψη με την πρώτη ευκαιρία».

Όταν του υπενθύμισαν το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν για την αποστολή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Ντονμέζ είπε ότι «η δυναμικότητα του TANAP μπορεί να διπλασιαστεί. Τα ετήσια 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αυξηθούν σε 31-32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Από την πλευρά των πόρων καθώς οι πόροι πρέπει να αναπτυχθούν. Χρειάζεται λίγος χρόνος για αυτά. Συμμετείχαμε ενεργά στο TurkStream και στον TANAP. Μέχρι στιγμής έχουμε συμβάλει τόσο στη δική μας ασφάλεια εφοδιασμού όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού των Ευρωπαίων γειτόνων μας. Εάν οι ευκαιρίες το επιτρέψουν, θα συμμετάσχουμε και πάλι σε αυτή τη διαδικασία».