H Total μπαίνει στο κοίτασμα νιγηριανό κοίτασμα Ikike

H Total μπαίνει στο κοίτασμα νιγηριανό κοίτασμα Ikike
Τετάρτη, 27/07/2022 - 08:18

Τη συνεργασία της με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας ανακοίνωσε η Total εχθές για την έναρξη της παραγωγής από το κοίτασμα Ikike.

Στο έργο η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας θα είναι κατά 60%, ενώ η Total θα ελέγχει το υπόλοιπο 40%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνεργασίας το κοίτασμα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή, σε βάθος περίπου 20 μέτρων και η πλατφόρμα Ikikeθα συνδέεται με τις υπάρχουσες υπεράκτιες εγκαταστάσεις Amenam μέσω ενός πολυφασικού αγωγού μήκους 14 χιλιομέτρων.

Θα παραδώσει συνολικά μέγιστη παραγωγή που θα ισοδυναμεί με 50.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το τέλος του 2022.

«Η Total Energies είναι στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσει την παραγωγή στο Ikike, το οποίο ξεκίνησε λίγους μήνες πριν από την πανδημία του Covid, και η επιτυχία του οποίου οφείλεται πολλά στην πλήρη κινητοποίηση των ομάδων. Αξιοποιώντας ανακαλύψεις κοντά σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αυτό το έργο ταιριάζει με τη στρατηγική της Εταιρείας να εστιάζει σε έργα πετρελαίου χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών», δήλωσε ο Henri-MaxNdong-Nzue, SeniorVicePresident Africa, Exploration and Production στην TotalEnergies .

Να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η εταιρεία σημειώνει, η Total Energies είναι παρούσα στη Νιγηρία για περισσότερα από 60 χρόνια και απασχολεί σήμερα περισσότερα από 1.800 άτομα σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς.

Η Νιγηρία είναι μία από τις κύριες χώρες που συμβάλλουν στην παραγωγή υδρογονανθράκων της TotalEnergies, όπου η Εταιρεία παρήγαγε 240.000 boe/ημέρα το 2021. Η TotalEnergies λειτουργεί επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής που περιλαμβάνει περίπου 540 πρατήρια καυσίμων στη χώρα.

Τέλος, η νέα συνεργασία ίσως φανεί γρήγορα ότι έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η ΕΕ ήδη συζητά μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Νιγηρίας, για παροχή φυσικού αερίου σε κράτη μέλη της Ένωσης. Η αναζήτηση αυτή της ΕΕ ξεκίνησε με μια αντίστοιχη συμφωνία με το Αζερμπαιτζάν. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι χώρες της ΕΕ αναζητούν νέες πηγές ενεργειακής τροφοδότησης ώστε να απεξαρτηθούν γρήγορα από το φυσικό αέριο.