ΗΠΑ: O τομέας της Υγείας μπαίνει στην καθαρή ενέργεια

ΗΠΑ: O τομέας της Υγείας μπαίνει στην καθαρή ενέργεια
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 01/07/2022 - 07:13

Στο παιχνίδι της καθαρής ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μπαίνει ο τομέας της Υγείας στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι 60 μεγάλες εταιρείες νοσοκομείων και υγειονομικού τομέα των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αμερικανικής κυβέρνησης να δεσμευτούν και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2030.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήδη από την αρχή της θητείας της είχε θέσει αυτούς τους στόχους, ωστόσο οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο την Ουκρανία έχουν κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τον τομέα της Υγείας “οι νέες δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 650 νοσοκομεία και χιλιάδες άλλους παρόχους σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνουν σχέδια για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση του κόστους”.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, δηλαδή το 8,5% των συνολικών εκπομπών στην ΗΠΑ προέρχεται από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ως εκ τούτου έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ η επικέντρωση και σε αυτόν τον τομέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της μετάβαση στο καθεστώς της καθαρής ενέργειας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάποιες από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer και η AstraZeneca, έχουν προχωρήσει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών πριν από το χρονοδιάγραμμα της δέσμευσης για το 2050.

Πριν από τρεις μήνες το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου. «Χρειαζόμαστε όλους τους παίκτες στο γήπεδο για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Το να κάθεσαι στο περιθώριο δεν είναι επιλογή», είδε δηλώσει τότε ο υπουργός Υγείας Χαβιέρ Μπεκέρα, και είχε προσθέσει: «Κάθε ομάδα ενδιαφερομένων στην Αμερική πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί. Στο Υπουργείο Υγείας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες. Η μείωση των εκπομπών και η καταπολέμηση των καταστροφικών και χρόνιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ευάλωτα άτομα είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς έθνους».

Τυπικά το Γραφείο Κλιματικής και Ισότητας Υγείας ιδρύθηκε περίπου πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2021. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Υγείας απέκτησε αναβαθμισσμένο ρόλο στο ζήτημα της αντιμετώπισης των σύγχρονων περιβαλλοντολογικών προκλήσεων, η οποία θα συνδεθεί με τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.