Πιο κοντά έρχονται Γερμανία και ΗΑΕ

Πιο κοντά έρχονται Γερμανία και ΗΑΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 01/07/2022 - 07:16

Τη σύσφιξη των σχέσεων Γερμανίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσε η τετραήμερης επίσκεψη αποστολής των Εμιράτων στο Βερολίνο.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Σαρίφ Αλ Ολάμα και ως επίκεντρο είχε τη συνεργασία των δύο χωρών για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εστιάζει στην θέσπιση νέων πλαισίων συνεργασίας στον τομέα του υδρογόνου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας των Εμιράτων ο Αλ Ολάμα και η αντιπροσωπεία που ηγείται επισκέφθηκαν την εταιρεία, 50Hertz Transmission GmbH, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια και ανατολική Γερμανία και είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση του ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους. Τον υποδέχθηκε ο Stefan Kapferer, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, ο οποίος τον ενημέρωσε για το έργο της εταιρείας και τους τρόπους ενσωμάτωσης των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι ενεργειακή εταιρική σχέση των δύο χωρών ξεκινάει από το 2017, πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επιφέρει ως παράπλευρη εξέλιξη τον επαναπροσδιορισμό κρατικών σχέσεων ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξει επιτάχυναν τη σύσφιξη των σχέσεων. Το Μάρτιο του 2022 το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας Γερμανικών επιχειρήσεων με τα Εμιράτα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στις χώρες του Κόλπου.

Τότε είχε ανακοινωθεί πως η γερμανικές Hydrogenious και Uniper είχαν συμφωνήσει με την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου των ΗΑΕ και με την ιαπωνική Jera να συνεργαστούς με σκοπό τη μεταφορά υδρογόνου, δηλαδή για την κατασκευή εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου. Έχοντας ως βάση την τεχνολογία Φορέων Υγρού Οργανικού Υδρογόνου, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι στο Βιλχελμσχάφεν της Γερμανίας.

Ακόμα, τότε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου των Εμιράτων είχε υπογράψει συμφωνίες με τις γερμανικές Eurubis, RWE, Steag και GEWEC, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποστολή γαλάζιας αμμωνίας.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η Γερμανία αναζητά επίσης από τα Εμιράτα εταίρο που θα την προμηθεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Χάμπεκ θα "δώσει στις εταιρείες που εξασφαλίζουν τον εφοδιασμό της Γερμανίας με φυσικό αέριο το πολιτικό πλαίσιο για να ανεξαρτητοποιηθούν από το ρωσικό αέριο".

"Η εταιρική σχέση Εμιράτων-Γερμανίας βοήθησε στην επίτευξη των στόχων της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και υποστήριξε τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να συντάξουν έργα και πρωτοβουλίες σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα", δήλωσε ο Αλ Ολάμα εχθές από το Βερολίνο.