Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper υπό κατάρρευση - Το πρώτο «θύμα» στη Γερμανία

Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper υπό κατάρρευση - Το πρώτο «θύμα» στη Γερμανία
Πέμπτη, 30/06/2022 - 13:02

Διάσωση από το γερμανικό δημόσιο ζητά ο ενεργειακός κολοσσός Uniper. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper βρίσκεται υπό κατάρρευση και συζητά πιθανή διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την εταιρεία κοινής ωφέλειας να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για πιθανή αύξηση των κρατικών δανείων από την KfW ή ακόμη και άμεση επένδυση στο μετοχικό της κεφάλαιο, για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

«Η επιχειρηματική προοπτική έχει επιδεινωθεί αισθητά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus-Dieter Maubach. «Τώρα συζητάμε ξανά με τη γερμανική κυβέρνηση για μέτρα σταθεροποίησης».

Η ρωσική Gazprom παραδίδει μόνο το 40% των συμβατικών όγκων από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τη Uniper. Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, μιας βασικής διαδρομής προς την Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Η κρίση επηρεάζει επίσης χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επίσης ανέφεραν ότι λαμβάνουν λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που παραγγέλθηκε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Δεδομένου ότι η Uniper δεν μπορεί ακόμη να μετακυλίσει αυτά τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχουν επίσης μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση, καθώς και τη διάρκεια και το εύρος των περιορισμών παροχής ρωσικού αερίου».

Το επόμενο μεγάλο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η πλήρης διακοπή των ροών μέσω του αγωγού Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.