Αγωγό υδρογόνου μελετούν να κατασκευάσουν Βουλγαρία και Ελλάδα

Αγωγό υδρογόνου μελετούν να κατασκευάσουν Βουλγαρία και Ελλάδα
Τετάρτη, 22/06/2022 - 10:41

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz, αναφέρει: Υπάρχει ένα κοινό σχέδιο για τη σύνδεση της Σόφιας και της Θεσσαλονίκης με αγωγό υδρογόνου.

Τη σύνδεση δικτύων υδρογόνου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, εξετάζει η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βλαντιμίρ Μαλίνοφ κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ ΙΙΙ της Σόφιας.

Τα έργα, διευκρίνισε ο κ. Μαλίνοφ, επεξεργάζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά και πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να μιλήσει γι’ αυτά. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η απαίτηση είναι να υπάρχει τουλάχιστον 5% συνδεσιμότητα την 1η Ιανουαρίου 2025, αλλά έχουν τεθεί πιο φιλόδοξοι στόχοι – σε αυτή την περίοδο να επιτευχθεί 10-15% συνδεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρέχουσες κρίσεις αποτελούν περισσότερο μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η ενεργειακή μετάβαση, είπε, σχετίζεται επίσης με την ενεργειακή ασφάλεια. θα παραμείνει η ενέργεια της μετάβασης σε δύσκολους οικονομικούς και γεωπολιτικούς καιρούς. Από εδώ και πέρα όμως είναι η μετάβαση στο υδρογόνο, το οποίο θα είναι συμπλήρωμα του φυσικού αερίου, σχολίασε ο επικεφαλής της Bulgartransgaz, ενώ πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου, η αναλογία του πράσινου υδρογόνου προς το φυσικό αέριο θα αυξηθεί.

Σε ότι αφορά στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, το Euractiv αναφέρει ότι ο Μαλίνοφ είναι πεπεισμένος ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, που βρίσκεται κοντά στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι έτοιμος για λειτουργία το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα δώσει στη Βουλγαρία μια διαφορετική πηγή και ανταγωνιστική τιμή. Ο τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. Μέσω των υφιστάμενων διαδρομών, το αέριο θα μπορεί να φτάσει στη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το άλλο έργο – για την επέκταση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Chiren της Βουλγαρίας, θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και τις χώρες της περιοχής. Η επέκταση, μαζί με την επένδυση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε ο Μαλίνοφ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε ενεργά για την ανάπτυξη του υδρογόνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/06/2022 - 10:52