Η Κίνα μπορεί να μην αποτελεί πλέον πυλώνα ανάπτυξης για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου

Η Κίνα μπορεί να μην αποτελεί πλέον πυλώνα ανάπτυξης για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου
Τετάρτη, 22/06/2022 - 10:50

Η διατήρηση της πολιτικής μηδέν-COVID επιβραδύνει την οικονομία και προσθέτει τεράστιο πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας το Πεκίνο σε δίλημμα σχετικά με το αν πρέπει να ενισχύσει το χρέος ή να ανεχθεί την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Μετά από μια ανοδική πορεία επτά μηνών, το ράλι των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να κινδυνεύει να καταρρεύσει, αφού οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα από τα πρόσφατα υψηλά τους. Οι τιμές του πετρελαίου πασχίζουν να αντιστρέψουν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης μετά την αύξηση του επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, το μεγαλύτερο άλμα από το 1994.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent μειώθηκαν κατά 38 σεντς ή 0,3% στα 112,74 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, με τις τιμές του πρώτου μήνα να υποχωρούν κατά 7,3% την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφωνόταν στα 109,38 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 18 σεντς ή 0,2%, με τις τιμές του εμπρόσθιου μήνα να σημειώνουν πτώση 9,2% την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη πτώση σε οκτώ εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank Carsten Fritsch, η απότομη πτώση των τιμών την Παρασκευή μπορεί να θεωρηθεί ως καθυστερημένη αντίδραση στις ανησυχίες για ύφεση, κάτι που ήδη επιβαρύνει τις τιμές άλλων εμπορευμάτων εδώ και αρκετό καιρό. Αναλυτές και ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι πιο πιθανή μετά την έγκριση της Fed για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός τετάρτου του αιώνα, προκειμένου να αναχαιτίσει την έξαρση του πληθωρισμού.

Όμως οι αγορές πετρελαίου ενδέχεται σύντομα να πρέπει να σκαρφαλώσουν ένα άλλο μεγάλο τείχος ανησυχίας: την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Παρά το γεγονός ότι μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο βαδίζουν προς την πλήρη επαναλειτουργία και ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα αρχίζουν να λειτουργούν, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομία της. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο: πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε 11,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εισάγουν 9,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τον Μάιο, το ράλι των τιμών του πετρελαίου σταμάτησε με σφοδρότητα, αφού το Πεκίνο υιοθέτησε μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων Covid» και ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα περιορισμού του Κόβιντ-19, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κλειδαριών. Ενώ τα αυστηρά λουκέτα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβράδυναν επιτυχώς την τελευταία επιδημία του Covid-19 στη χώρα, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κινεζική καταναλωτική ζήτηση και στην παραγωγή της βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία για τον Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,1%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 2,9% και η μεταποίηση κατά 4,6%. Εν τω μεταξύ, το κινεζικό γουάν και ο δείκτης νομισμάτων MSCI Emerging Markets υποχώρησαν παράλληλα τον Απρίλιο.

Δυστυχώς, η προβληματική κινεζική οικονομία δεν μπορεί να διορθωθεί με απλά μέτρα όπως τα λουκέτα αυτή τη φορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος από την οικονομία της Κίνας για πρώτη φορά από το 1976, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε μια παρατεταμένη εποχή αργής ανάπτυξης. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 2% φέτος, σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ κατά 2,8%.

Η διατήρηση της πολιτικής μηδέν-COVID επιβραδύνει την οικονομία και προσθέτει τεράστιο πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας το Πεκίνο σε δίλημμα σχετικά με το αν πρέπει να ενισχύσει το χρέος ή να ανεχθεί την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι δημοσιονομικές εντάσεις αυξάνονταν ήδη προτού εμφανιστούν οι πιέσεις για τις δαπάνες του Covid, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των εσόδων από πωλήσεις γης λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων, καθώς και των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις που μείωσαν τα κρατικά έσοδα. Πράγματι, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το εκτεταμένο δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο ύψος ρεκόρ των σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (448 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) εξακολουθεί να ενεργεί προσεκτικά λόγω των ανησυχιών για περαιτέρω αδυναμία του γουάν, η οποία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μεγάλες εκροές κεφαλαίων σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed. Το γουάν και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα μετά την ανακοίνωση της PBOC για τη μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών στα μέσα Απριλίου. Έκτοτε, το νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και πάλι. Η καθαρή έκδοση χρέους από την κυβέρνηση χτύπησε πάνω από 700 εκατοντάδες δισεκατομμύρια γουάν (104 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον Μάιο, τα δύο υψηλότερα μηνιαία σύνολα από τα μέσα του 2020, και θα απαιτηθεί περισσότερη ρευστότητα από την PBOC εάν πρόκειται να συνεχιστεί το γρήγορο κλιμάκιο της έκδοσης χρέους της τοπικής κυβέρνησης.

Το Πεκίνο θα αναγκαστεί τώρα είτε να επισπεύσει μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης ποσόστωσης του επόμενου έτους είτε να λάβει άλλα ισχυρά μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί επίσης να επιτρέψει περισσότερο δανεισμό εκτός βιβλίων από τις δημοτικές κυβερνήσεις, αν και αυτό θα ήταν δύσκολο λόγω των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων. Εάν οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν ενεργήσουν για να ενισχύσουν απότομα τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και η PBOC δεν είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει μεγαλύτερη υποτίμηση του γουάν, μια αδύναμη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Μακροπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο για την οικονομία της Κίνας να συνεχίσει να αναπτύσσεται σαν ζιζάνιο, πόσο μάλλον να ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε μακροχρόνια δημογραφική παρακμή. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τον πληθυσμό τους. Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι η Κίνα θα εξελιχθεί όπως η Ιαπωνία τη δεκαετία του '80, όπου θεωρήθηκε ότι θα ξεπερνούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έμεινε στάσιμη, ο πληθυσμός της άρχισε να συρρικνώνεται και τα πράγματα πήγαν γρήγορα προς τα κάτω για το ασιατικό έθνος.

Ευτυχώς, ορισμένοι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

«Οι προμήθειες θα παραμείνουν σφιχτές και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ο κανόνας για το ICE Brent εξακολουθεί να είναι γύρω στα 120 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της PVM Στέφεν Μπρένοκ.