«Σοβαρές» ελλείψεις φυσικού αερίου σε Σουηδία και Δανία

«Σοβαρές» ελλείψεις φυσικού αερίου σε Σουηδία και Δανία
Τετάρτη, 22/06/2022 - 10:10

«Έγκαιρη προειδοποίηση» για ελλείψεις σε φυσικό αέριο εξέδωσαν χθες, Σουηδία και Δανία, εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Το χαμηλότερο από τα τρία επίπεδα συναγερμού της ΕΕ, εξέδωσαν χθες Σουηδία και Δανία, αναφέροντας δυσκολίες στον ενεργειακό εφοδιασμό, παρά το ότι η κατάσταση εφοδιασμού παραμένει ισχυρή σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά 60%.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Euractiv: «Τα αποθέματα στην Ευρώπη, και στο σουηδο-δανικό τμήμα του συστήματος, είναι επαρκώς εφοδιασμένο για το φθινόπωρο», αναφέρει το σουηδικό δελτίο τύπου.

Ο Martin Hansen της Δανέζικης Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε: Τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο σοβαρά στη Δανία. «Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και η οποία έχει επιδεινωθεί από τις μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου. Εξακολουθούμε να προμηθεύουμε φυσικό αέριο στη Δανία και έχουμε έτοιμα σχέδια για την προστασία των καταναλωτών. Ευτυχώς, είμαστε εύρωστοι στη Δανία, επειδή έχουμε πολλή πράσινη ενέργεια», είπε συγκεκριμένα ο Hansen. Και κατέληξε λέγοντας: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες με μεγάλη ένταση φυσικού αερίου έχουν έτοιμα σχέδια για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, αλλά τώρα θα επικοινωνήσουμε ξανά με τις εταιρείες αυτές για να δούμε αν οι αρχές μπορούν να κάνουν κάτι για να τις βοηθήσουν», είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας Dan Jørgensen, ανέφερε πως σε περίπτωση που η Δανία καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη κρίση φυσικού αερίου, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι έτοιμο, ώστε οι Δανοί να μην χρειάζεται να φοβούνται ένα κρύο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Jørgensen στο DR, προσθέτοντας ότι στα σχέδια περιλαμβάνεται ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες που καταναλώνουν φυσικό αέριο μπορεί να καταλήξουν να έχουν εντελώς ή εν μέρει κλειστή την παροχή φυσικού αερίου για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Jørgensen δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το θέμα του φυσικού αερίου έχει επίσης γίνει μέρος του πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, είπε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για δύο σενάρια «Το ένα είναι ότι η Ρωσία διακόπτει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το άλλο είναι ότι εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να πούμε ότι δεν θα το δεχόμαστε πλέον».

Σε κάθε περίπτωση, η Δανία θα πρέπει να είναι θωρακισμένη για μια κρίση, είπε, αναφέροντας ότι το κοίτασμα Tyrafelt, το οποίο παράγει φυσικό αέριο στο δανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, θα επαναλειτουργήσει στα μέσα του 2023.