Το θερμό καλοκαίρι φέρνει νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Το θερμό καλοκαίρι φέρνει νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:13

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 137% φέτος και θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 25% ή περισσότερο αυτό το καλοκαίρι λόγω του θερμότερου καιρού.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους και η αυξημένη ζήτηση για ρεύμα το καλοκαίρι θα μπορούσε να τις εκτοξεύσει στα ύψη κατά τουλάχιστον άλλο ένα 25%.

Στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 4% την Τρίτη, καθώς ο ζεστός ανοιξιάτικος καιρός στις νότιες ΗΠΑ πίεσε μια αγορά που ήδη ανησυχεί για τις περιορισμένες προμήθειες. Ο θερμότερος καιρός προβλέπεται να συνεχιστεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Matt Palmer, ανώτερος διευθυντής φυσικού αερίου Βόρειας Αμερικής στην S&P Global Commodity Insights ανέφερε ότι: "Βλέπετε τις εξαγωγές να τρέχουν στο φουλ με LNG- η ζήτηση ενέργειας είναι πραγματικά ισχυρή και τα δεδομένα του καιρού δείχνουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από το κανονικό. Αυτή είναι μια συνταγή για υψηλότερες τιμές".

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο διαπραγματεύονταν με άνοδο 137% για το έτος, ενώ το κύμα καύσωνα επεκτείνεται στο Νότο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών προβλέπεται να ισοφαριστούν ή να καταρριφθούν αυτή την εβδομάδα στο Τέξας, την Οκλαχόμα και τη Λουιζιάνα.

Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου πλήττουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε μια εποχή που η βενζίνη και το ντίζελ βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

"Η πιθανότητα οι αυξήσεις στις τιμές να είναι διψήφιες αυτό το καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο ισχυρή μέρα με τη μέρα", δήλωσε ο Palmer.

Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στείλει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη απότομα υψηλότερα, οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν επίσης αυξηθεί. Η Ρωσία προμήθευε περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Οι τιμές των ΗΠΑ, ωστόσο, δεν συνδέονται άμεσα με την παγκόσμια αγορά, ακόμη και τώρα, που η χώρα στέλνει περίπου το 15% της παραγωγής της σε φυσικό αέριο στο εξωτερικό με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 07:13