Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι
Σάββατο, 06/04/2024 - 07:53

Στους λογαριασμούς ρεύματος με την μορφή έκπτωσης θα λάβουν την έκτακτη επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα οι καταναλωτές που εντάχθηκαν στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024 και κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και το ποσό που δικαιούνται αφαιρείται από τους λογαριασμούς ρεύματος μετά το τέλος της περιόδου επιδότησης δηλαδή στους λογαριασμούς Απριλίου.

Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον προμηθευτή που το εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία και τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διενεργούν τις μηχανογραφικές διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους και ενημερώνουν τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τον ΑΦΜ, τον αριθμό ηλεκτρικής παροχής και το συνολικό ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων που έλαβε και στη συνέχεια ενημερώνει τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) σχετικά με τον ΑΦΜ, τον αριθμό ηλεκτρικής παροχής, το συνολικό ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος και τον Προμηθευτή που εκπροσωπεί κάθε ηλεκτρική παροχή.

Μετά το πέρας της χρονική περιόδου επιδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει το ΔΑΠΕΕΠ για την περίοδο εκπροσώπησης κάθε ηλεκτρικής παροχής από τον εκάστοτε προμηθευτή, τους προμηθευτές που εκπροσωπούν την εκάστοτε παροχή δικαιούχου κατή την ημερομηνία αποστολής των υπόψη στοιχείων με το συνολικό ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος.

Σε περίπτωση που δικαιούχος του επιδόματος της παρούσας αλλάξει προμηθευτή κατά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου της παρούσας, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τον νέο προμηθευτή σχετικά με το συνολικό ποσό που δικαιούται ο δικαιούχος από τον οποίο και θα λάβει την έκπτωση.

Τέλος, ο προμηθευτής καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Επίδομα Θέρμανσης Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη ενίσχυση ήρθε μετά το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα και αφορά όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (π.χ. air condition, ηλεκτρικές σόμπες, αερόθερμα κ.α.) ενώ εξαιρέθηκαν όσα νοικοικυριά είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σε κάθε δικαιούχο, το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 60 ευρώ τον μήνα πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχο και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 45 ευρώ και να ξεπεράσει τα 480 ευρώ.