Τι άλλαξε στα πράσινα τιμολόγια - Φτηνότερα τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Τι άλλαξε στα πράσινα τιμολόγια - Φτηνότερα τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος
Δευτέρα, 04/03/2024 - 06:43

Πώς κινήθηκαν τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τους παρόχους να προσφέρουν χαμηλές τιμές χρέωσης, αλλά με αλλαγές στις εκπτώσεις. Είναι ενδεικτικό πως το «πράσινο» τιμολόγιο στο οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται παραμένει η πλειοψηφία του κόσμου έχει μειωθεί αρκετά και κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 13,9 λεπτά ανα κιλοβατώρα.

Ωστόσο, για ακόμα ένα μήνα υπάρχει μια βασική παγίδα. Η έκπτωση συνέπειας την οποία διατηρούν αρκετοί πάροχοι και μάλιστα η απώλεια της σε ορισμένους παρόχους μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση της τελικής τιμής που μπορεί να είναι και της τάξης του 60%. Επίσης αυτό το μήνα παρατηρήθηκε και μείωση της απλής έκπτωσης.

Υπενθυμίζεται πως η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση. Επίσης, υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, τον οποίο απαρτίζουν διάφοροι συντελεστές. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι συντελεστές α* (συντελεστής προσαύξησης, Lu(άνω όριο) και Ll(κάτω όριο) του μηχανισμού διακύμανσης, παραμένουν σταθεροί κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες και, μετά το χρονικό αυτό διάστημα, δύνανται να τροποποιηθούν κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και κοινοποίησης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), ένα μήνα πριν την εφαρμογή τους.

Στο κυμαινόμενο τιμολόγιο επίσης οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές. Ξεκινούν από 9,17 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 15,38 λεπτά. Τέλος τα σταθερά τιμολόγια διαμορφώνονται από 9,75 λεπτά ανα κιλοβατώρα και φτάνουν μέχρι τα 36 λεπτά.

Πάντως, για αυτές τις τιμές καθοριστικό ρόλο έχει το κόστος της χονδρικής, το οποίο συνεχίζει να μειώνεται. Όπως φαίνεται κανένα γεωπολιτικό γεγονός δεν έχει επηρεάσει μέχρι τώρα τις τιμές. Η προμήθεια του φυσικού αερίου συνεχίζεται χωρίς εμπόδια. Με την Ευρώπη βέβαια να συνεχίζει τις συζητήσεις σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού.