«Καμπανάκι» για τις αντλίες θερμότητας

«Καμπανάκι» για τις αντλίες θερμότητας
Κυριακή, 03/03/2024 - 07:08

Αλλάζει η τάση της τελευταίας δεκαετίας για τις αντλίες θερμότητας.

Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στο Ενεργειακό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας του εφοδιασμού για το 2025.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου για τη συνέχιση της συντονισμένης εθελοντικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, η Επίτροπος και οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για τη συνολική ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία από τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας German Galushchenko.

Η επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ενημερώσει για την πρόοδο των χωρών της ΕΕ προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και θα ενθαρρύνει τους Υπουργούς να λάβουν υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, όταν υποβάλουν τα ενημερωμένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, έως τις 30 Ιουνίου. Επιπλέον, οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος θα είναι αφιερωμένες στον ευρωπαϊκό τομέα ηλιακής ενέργειας

Τι συμβαίνει με τις αντλίες θερμότητας

Να σημειωθεί πως καμπανάκι για τη μείωση των πωλήσεων των αντλιών θερμότητας «χτυπά» ο ευρωπαϊκός οργανισμός αντλιών θερμότητας (European Heat Pump Association). Επισημαίνει πως το Σχέδιο Δράσης για την Αντλία Θερμότητας της ΕΕ, για την υποστήριξη του κλάδου, καθυστερεί να δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας σε 14 ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά περίπου 5% συνολικά το 2023 σε σύγκριση με το 2022, από 2,77 εκατομμύρια σε 2,64 εκατομμύρια. Αυτό αντιστρέφει την τάση της τελευταίας δεκαετίας, όπου οι πωλήσεις αυξάνονταν ετησίως. Μάλιστα, η μείωση των πωλήσεων αναγκάζει τους κατασκευαστές να περικόψουν ή να μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Δανία, η Αυστρία και η Ελβετία σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας πέρυσι, ενώ η αύξηση στη Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γερμανία, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση. Επιπλέον, ακόμη και σε πολλές χώρες που είδαν συνολική ανάπτυξη, οι τριμηνιαίες πωλήσεις μειώθηκαν προς το τέλος του 2023. Οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι αυτή η πτωτική τάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2024, όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός αντλιών θερμότητας(European Heat Pump Association).