Τιμολόγια ρεύματος: Έφτασαν τιμές κάτω από 10 σεντς

Τιμολόγια ρεύματος: Έφτασαν τιμές κάτω από 10 σεντς
Παρασκευή, 16/02/2024 - 11:05

Οι αλλαγές που έγιναν στα νέα τιμολόγια ρεύματος φέρνουν νέα μείωση τιμών. Πώς οι τιμές πέφτουν κάτω από τα 10 σεντς.

Οι αλλαγές που έγιναν στα νέα τιμολόγια ρεύματος φέρνουν νέα μείωση τιμών. Τα νέα δεδομένα φέρει η Protergia με το πρώτο προιόν εξάμηνης διάρκειας με τη χαμηλότερη μέχρι στιγμής τιμή. Συγκεκριμένα, η Protergia ξεκίνησε να προσφέρει το Protergia Value Safe 6 μήνες, που δίνει σταθερή τιμή χρέωσης στα 9,75 σεντς/KWh ανεξαρτήτως επιπέδου κατανάλωσης, τύπου μετρητή (με ή χωρίς νυχτερινή μέτρηση) ή εμπρόθεσμης εξόφλησης. Το προϊόν προσφέρεται με μηδενική εγγύηση και με πάγια εντολή εξόφλησης, ενώ έχει πάγιο 9,9 ευρώ τον μήνα.

Στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 13,3 σεντς/KWh, με τη μικρότερη τιμή να είναι στα 11,8 σεντς/KWh. Αντίστοιχα, το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο είναι στα 12,152 σεντς/KWh.

Η κίνηση της Protergia αναμένεται να φέρει νέες τιμές και προϊόντα και από άλλες εταιρείες.

Μάλιστα δεν αποκλείεται το Μάρτιο να έχουμε ακόμη φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος και μια τελική τιμή μεταξύ 9 και 10 σεντς/κιλοβατώρα που θα κινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα κάτω ανάλογα με την έκπτωση που θα δοθεί.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα.

Στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουάριου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται σε 54,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ είχε προηγηθεί πτώση τιμής κατά 14,08%.

Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αποκλιμωση των τιμών είναι η άρση του τέλους 5% επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο καταργήθηκε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Η κατάργηση του Τέλους 5%, που στην αρχική μορφή ήταν 10 ανά θερμική MWh και στη συνέχεια πήρε τη μορφή ποσοστού, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περεταίρω μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τουλάχιστον κατά 3 ευρώ/MWh και κατ΄ επέκταση στη μείωση τόσο της λιανικής τιμής όσο και των εισαγωγών.

Το συγκεκριμένο τέλος είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτούσε τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα», αναμένεται να μειώσει το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά κατά περίπου 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν ληφθούν ως βάση υπολογισμού για την τιμή του φυσικού αερίου τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η τιμή TTF κυμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτω από τα 30 ευρώ/MWh. Χθες έκλεισε στα 24,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας νέα πτώση κατά 1,97%.

Η άρση της επιβάρυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, πράγμα που, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στις διεθνείς τιμές, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών στα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου αλλά και σε σύγκλιση της εγχώριας χονδρικής αγοράς με τις τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.