Προβληματισμός για την απόδοση των μέτρων μείωσης του αγροτικού κόστους

Προβληματισμός για την απόδοση των μέτρων μείωσης του αγροτικού κόστους
Παρασκευή, 16/02/2024 - 06:47

Τα οικονομικά προβλήματα στους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν ανεξέλεγκτα τα χρέη, την περίοδο της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Το πρόβλημα με τους υπερχρεωμένους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων ξεκινά πριν χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα στους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν ανεξέλεγκτα τα χρέη, την περίοδο της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πριν δύο χρόνια μάλιστα πολλοί ΤΟΕΒ βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης των τελών άρδευσης.

Το ζήτημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι καινούριο. Πριν 6 χρόνια γινόταν η ίδια συζήτηση που γίνεται σήμερα σε ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκείνης της περιόδου τα χρέη των ΤΟΕΒ υπολογίζονταν σε 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2018 είχε δοθεί με νομοθετικη ρύθμιση η δυνατότητα τακτοποίησης οφειλών μέχρι και σε 36 δόσεις. Πάντως, σε πολλές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, το ζήτημα του κορεσμένου δικτύου ήταν το «αγκάθι» για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.

Σε σχέση με το σήμερα, τα χρέη των ΤΟΕΒ φαίνεται να ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση πριν λίγους μήνες να ανακοινώνει το πρόγραμμα «Απόλλων», που στόχο είχε την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και την εφαρμογή του εικονικού συμψηφισμού. Σκοπός η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους. Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Κράτος αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

Το ζήτημα με τους υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ είχε φέρει στη βουλή πρόσφατα ο βουλευτής Αργολίδας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος,ο οποίος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Ιρίων. Στην ερώτηση επισημαινόταν πως «μπροστά σε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων οι ΤΟΕΒ Αργολίδας, λαμβάνοντας λογαριασμούς της ΔΕΗ που τους καλούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του νερού του Αναβάλου.Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους ίδιους τους αγρότες, πρόκειται για ποσά που για το κεντρικό αντλιοστάσιο κυμαίνονται στις 800.000€ περίπου, ενώ, ενδεικτικά, ένας μόνο ΤΟΕΒ του Νομού καλείται να πληρώσει περίπου 360.000€ (Ιρίων)».