Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Κυριακή, 04/02/2024 - 07:36

Παραμένει θολό το τοπίο για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή τα σταθερά μικρότερης διάρκειας του ενός έτους.

Ανοιχτούς λογαριασμούς… έχει αφήσει η υπουργική απόφαση για τα μεικτά τιμολόγια και τα σταθερά μικρότερης διάρκειας του ενός έτους. Από τη μια πλευρά μένει να φανεί ποια θα είναι η ερμηνεία που θα δώσει για την υπουργική απόφαση η ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες. Από την άλλη πλευρά, θα έχει ενδιαφέρον αν το υπουργείο Ενέργειας προβεί σε διευκρινίσεις, σε σχέση με το ερώτημα που υπάρχει: αν τα 6μηνης/8μηνης διάρκειας έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Η ασάφεια δημιουργήθηκε από τη στιγμή που προβλέπονται πλέον μεικτά τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν στοιχεία και από άλλες κατηγορίες, αλλά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων. Τα οποία όπως είναι γνωστό δεν περιλαμβάνουν ρήτρα αποχώρησης.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται τη στιγμή που οι πολίτες βλέπουν μια υποχώρηση στις τιμές του ρεύματος. Η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον προηγούμενο μήνα, η οποία κινήθηκε κάτω από 100 ευρώ/ανά μεγαβατώρα έφερε μειωμένα τιμολόγια για τον μήνα Φεβρουάριο.

Η εικόνα δε για τους επόμενους μήνες είναι ότι θα κινηθούν οι τιμές πτωτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. Οι τιμές κυμαίνονται από 11 λεπτά και φτάνουν σχεδόν τα 17 λεπτά. Βέβαια αν και διατηρήθηκε το πάγιο και αυτή τη φορά περίπου στα 5 ευρώ, υπήρξαν πάροχοι ενέργειας που ανακοίνωσαν και αυτή τη φορά εκπτώσεις συνέπειας, που κινδυνεύει να χάσει κάποιος, αν δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό του. Η επιβάρυνση αυτή δεν είναι αμελητέα.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed»,της Φυσικό Αέριο, το οποίο έχει σταθερή χρέωση για 8 μήνες, ενώ όλα τα σταθερά τιμολόγια έχουν 12μηνη διάρκεια. Το τιμολόγιο προκάλεσε την αντίδραση της ΡΑΑΕΥ, η οποία ζητά την απόσυρση του τιμολογίου. Όμως η τύχη του τιμολογίου θα κριθεί μετά τις συναντήσεις που θα έχει η ρυθμιστική αρχή με εκπροσώπους της εταιρείας, μέσα στις επόμενες μέρες.