Το ενεργειακό κόστος «καίει» τις επιχειρήσεις εστίασης

Το ενεργειακό κόστος «καίει» τις επιχειρήσεις εστίασης
Κυριακή, 04/02/2024 - 07:55

Σχεδόν διπλάσιο κόστος για ενέργεια θα πληρώσει το 2023 μια επιχείρηση του κλάδου εστίασης όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τη διερεύνηση του αντίκτυπου της αύξησης της τιμής ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Ζέρβα πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο συλλέχθηκε το καλοκαίρι του 2023, αποτυπώνει την αδυναμία σημαντικού μέρους επαγγελματικών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι:

Κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και θα πληρώσει 17.500 το 2023.

Για το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της τάξης του 55% το 2022 σε σχέση με το 2021 και επιπλέον 25% στους πρώτους 6 μήνες του 2023 σε σχέση με το 2022. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και για τα άλλα καύσιμα.

Το ποσοστό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας του 2022 σε σχέση με το τζίρο του 2022 είναι 7,75% και 2,6% αυτό των άλλων καυσίμων. Παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση ανά είδος επιχείρησης.

Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει. Εδικότερα με βάση τα ευρήματα της έρευνας το 22% έχει πολλά χρέη, το 25% δεν πληρώνει τακτικά, το 47% πληρώνει μόνο συχνά τακτικά και μόνο το 21% πληρώνει πάντα τακτικά. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη δεινή κατάσταση που έχουν έρθει οι επαγγελματίες του κλάδου μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις της τιμής της ενέργειας. Στο ερώτημα αν πληρώνουν λιγότερο τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας μόνο το 17% δηλώνει ότι δεν τους πληρώνει λιγότερο τακτικά, το 59% ότι τους πληρώνει λίγο λιγότερο τακτικά, το 10% πολύ λιγότερο τακτικά και το 14% πάρα πολύ λιγότερο τακτικά. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα της προηγούμενης ερώτησης για τη δεινή κατάσταση που έχουν έρθει οι επαγγελματίες του κλάδου μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις της τιμής της ενέργειας.

Ακριβή η τιμή της ενέργειας

Η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων (86%) δείχνουν ότι οι επαγγελματίες θεωρούν την τιμή της ενέργειας πολύ υψηλή και ένα σημαντικό μέρος τη θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής του.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προτιμούν να έχουν μακροχρόνια ενημέρωση για την τιμή της ενέργειας, ενώ ένα σημαντικό μέρος από τους ερωτηθέντες επιθυμεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιδότηση της τιμής της ενέργειας στον κλάδο. Ειδικότερα, προκύπτουν τα εξής:

▪ Μείωση της τιμής της ενέργειας (1η επιλογή με 32% των απαντήσεων).

▪ Οριοθέτηση πλαφόν στην τιμή της (2η επιλογή με 20%).

▪ Πάγωμα της τιμής της (τρίτη επιλογή με 16%). ▪ Μείωση αισχροκέρδειας (4η επιλογή με 9,5%). Να σημειωθεί ότι αυτό το 9,5% των επαγγελματιών θεωρούν ότι η τιμή είναι αυξημένη σε επίπεδα αισχροκέρδειας.

▪ Μία άλλη κατηγορία προτείνει μείωση των δημοτικών τελών (5%) ενώ υπάρχουν και

▪ 4 απαντήσεις (2,4%) που προτείνουν μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας.

Τέλος, για το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση της τάξης του 55% το 2022 σε σχέση με το 2021 και επιπλέον 25% στους πρώτους 6 μήνες του 2023 σε σχέση με το 2022. Παρατηρείται, όπως είναι αναμενόμενο, μία αύξηση του κόστους με το τζίρο και για τα 3 έτη, καθώς και με την επιφάνεια της επιχείρησης. Το κέτερινγκ είναι η πιο ενεργοβόρα επιχείρηση, ενώ το μπαρ η λιγότερο.