Τιμολόγια ρεύματος: Βαρόμετρο ο καιρός για τις τιμές Φεβρουαρίου

Τιμολόγια ρεύματος: Βαρόμετρο ο καιρός για τις τιμές Φεβρουαρίου
Σάββατο, 13/01/2024 - 07:20

Βαρόμετρο για τις τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο στο νέο κάθετώς λιανικής που έχουν φέρει τα πολύχρωμα τιμολόγια αποτελεί ο καιρός.

Βαρόμετρο για τις τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο στο νέο κάθετώς λιανικής που έχουν φέρει τα πολύχρωμα τιμολόγια αποτελεί ο καιρός. Με την τιμή του ρεύματος να κινείται στα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα μετά την εκτίναξη λόγω ψύχους κατά 25% σε μόλις δύο ημέρες, ο καιρός και η συμβολή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τους λογαριασμούς του επόμενου μήνα.

Δεν περιμένει κάποια δραματική αλλαγή ως προς τις τιμές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή τόνισε ότι οι τιμές ήταν καλές τον Ιανουάριο και θα περιμένουμε να δούμε τον Φεβρουάριο. «Οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν πολύ καλύτερες απ’ ότι κανείς ανέμενε, η τιμή του φυσικού αερίου πάει καλά έως τώρα. Αν μερικές μέρες έχουμε μεγαλύτερη τιμή χονδρικής γιατί έχουμε μεγαλύτερη χρήση και λιγότερες ανανεώσιμες πηγές, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν θα έχουμε καλύτερο καιρό θα έχουμε και καλύτερες τιμές» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό ο ανταγωνισμός που υπήρξε τον πρώτο μήνα εφαρμογής του καθεστώτος οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η τιμή της χονδρικής για σήμερα Σάββατο διαμορφώνεται στα 99,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένη κατά 7,54% με χαμηλότερη τιμή τα 76,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα και υψηλότερη τα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το υψηλότερο μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατέχουν οι ΑΠΕ με 36,42%. Ακολουθούν το φυσικό αέριο με ποσοστό 28,77%, οι εισαγωγές που έφτασαν σε 21,06%, τα υδροηλεκτρικά με 5,33% και ο λιγνίτης με 4,39%.

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως παρότρυνε τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικά μέσα να κάνουν αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση στην πλατφόρμα myθέρμανση να κάνουν αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων έχουν υποβληθεί περίπου 315.000 την ώρα που οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση σε όλους όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η ενίσχυση αφορά στις δαπάνες που θα γίνουν στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2024 και οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε στους εκκαθαριστικούς, είτε στους έναντι μείωση από 45 έως 480 ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, με βάση τη νέα οδηγία της Κομισιόν για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως διαμορφώθηκε σε τελικό κείμενο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και όπως αναφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, η καλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ με καλύτερη αντιστοίχιση των προφίλ κατανάλωσης και παραγωγής με τα PPAs και την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, που θα ενεργοποιήσει τα “ανακλαστικά”¨των καταναλωτών, μικρών και μεγάλων, μπορεί να φέρει ανατροπές, με πιο μεγάλες οικονομίες για όλους, αλλά και ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και μεγαλύτερο “μπουκέτο” υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι έχει σημαντικά καθυστερήσει ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά όσον αφορά τη διείσδυσή τους.