ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 – Το βάρος σε Κρήτη και Κυκλάδες

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 – Το βάρος σε Κρήτη και Κυκλάδες
Παρασκευή, 08/12/2023 - 06:23

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου της διασύνδεσης Θήρας-Νάξου.

Αύξηση 90% κατέγραψαν οι επενδύσεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, κυρίως λόγω της διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις του Ομίλου ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν στα 370,4 εκατ. ευρώ έναντι 195,1 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2022.

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου της διασύνδεσης Θήρας-Νάξου. Το σύνολο των υπολοίπων καλωδίων υψηλής τάσης βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής. Ο υποσταθμός Θήρας βρίσκεται υπό ανέγερση και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις κατασκευής των υποσταθμών Σερίφου, Φολεγάνδρου και Μήλου. Έτσι, σύντομα η Σαντορίνη θα πάψει να συγκαταλέγεται πλέον στα ηλεκτρικώς αυτόνομα νησιά.

Μέσα στο 9μηνο 2023, δρομολογήθηκαν οι καλωδιακές διασυνδέσεις της Φολέγανδου, της Μήλου και της Σερίφου. Ο Όμιλος Hellenic Cables ανέλαβε ανάδοχος για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος, ενώ η Prysmian υλοποιεί τα τμήματα των διασυνδέσεων Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη.Εκτός από τα άμεσα διασυνδεδεμένα τέσσερα νησιά, πρόκειται να συνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα: η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασιά. Ουσιαστικά με την τέταρτη φάση θα εξασφαλιστεί σταθερή, πράσινη και φθηνή ηλεκτροδότηση σε δέκα συνολικά νησιά των Κυκλάδων, δίνοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετωπίζουν έως τώρα για την τροφοδοσία τους με ρεύμα.
Ταχεία πρόοδος καταγράφεται και στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μετά και την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων. Το εμβληματικό αυτό έργο που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.Η εξέλιξη των έργων στον σταθμό μετατροπής στον Κουμουνδούρο είναι εντυπωσιακή.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού στις κύριες εγκαταστάσεις, δηλαδή στο χώρο μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο έχουν ολοκληρωθεί, όπως και η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων. Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του κρίσιμου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Τέλος, παράλληλα με τις εργασίες στους σταθμούς μετατροπής σε Αττική και Κρήτη (Δαμάστα Ηρακλείου), ταχύτατα προχωρούν οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδίων στα δύο άκρα της διασύνδεσης. Ειδικότερα, αναφορικά με την κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη προς το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής.