Λογαριασμοί ρεύματος: Σε καθεστώς αβεβαιότητας έρχονται οι χρεώσεις Δεκεμβρίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε καθεστώς αβεβαιότητας έρχονται οι χρεώσεις Δεκεμβρίου
Δευτέρα, 20/11/2023 - 05:58

Μέσα σε ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού από τον Ιανουάριο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σήμερα για τελευταία φορά τις χρεώσεις για τα τιμολόγια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με το Νοέμβριο ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι πράγματι τα τελευταία με βάση τα έκτακτα μέτρα.

Το «τέλος εποχής» με τη λήξη των επιδοτήσεων και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από περίπου ενάμιση χρόνο που ίσχυαν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης συντελείται σε ένα βαρύ κλίμα με τους ιδιώτες προμηθευτές να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος, Θόδωρου Σκυλακάκη τόσο για το «πράσινο» τιμολόγιο όσο και για το θέμα του ενεργειακού τουρισμού.

Και ενώ ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς όπως τον ξέραμε από τον Αύγουστο του 2022 οδεύει προς το τέλος του και ήδη οι προμηθευτές θα έπρεπε να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης με πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Έχουν ανακοινωθεί τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους ωστόσο ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Και αυτό κρατά σε «ομηρία» τους προμηθευτές που περιμένουν την έκδοση της απόφασης προκειμένου να διαμορφώσουν τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία με βάση τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς «ζούμε στον αστερισμό της αναμονής μιας υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί κάποτε και τότε θα ενημερώσουμε τους πελάτες μας».

Έρχονται οι επιστολές για τα νέα τιμολόγια

Την ίδια ώρα ετοιμάζουν σχέδια επιστολών ενημέρωσης των πελατών τους, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στους καταναλωτές μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Ετσι, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα προβλέπει η υπουργική απόφαση, βρίσκονται σε αναμονή. Πάντως το αίτημά τους που τέθηκε στον υπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα για αλλαγή κάθε μήνα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και των συντελεστών του μαθηματικού τύπου που προσδιορίζει την τελική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι οι συντελεστές θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και η Βασική Τιμή Προμήθειας η οποία προσδιορίζεται ελεύθερα από κάθε προμηθευτή, κάθε εξάμηνο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ιδιώτες προμηθευτές που επιδιώκουν να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, ετοιμάζουν επιστολές ενημέρωσης προς τους καταναλωτές προκειμένου να αποτρέψουν την αυτόματη μετάπτωση όσων δεν επικοινωνήσουν μαζί τους στο πράσινο τιμολόγιο όπως προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, κάτι που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου εκτός αν παραταθεί.

Πάντως η δυσαρέσκεια των προμηθευτών είναι έντονη, κάνουν λόγο για αντιμετώπιση των ζητημάτων της ενέργειας με επικοινωνιακούς όρους, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός άλλαξε στάση στο ζήτημα του ενεργειακού τουρισμού και αναίρεσε τη σαφή δήλωση του προς τους προμηθευτές ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΑΕΥ για την παροχή δυνατότητας αποκοπής και στον παλαιό προμηθευτή όταν τα χρέη προς αυτόν δεν εξυπηρετούνται.