Εξυπνοι μετρητές: Στις ράγες ο διαγωνισμός - Τα οφέλη για τους καταναλωτές

Εξυπνοι μετρητές: Στις ράγες ο διαγωνισμός - Τα οφέλη για τους καταναλωτές
Τρίτη, 26/09/2023 - 06:19

Ο πολύπαθος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, έργο ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου και με πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές ξαναμπαίνει στις… ράγες.

Μετά την επικύρωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ορθώς η ΕΑΔΗΣΥ απέρριψε την προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr AG κατά της απόφασης του ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ που την έθεσε εκτός διαγωνισμού, η διαδικασία αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να συνεχιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

H απόφαση του ΣτΕ μπορεί να προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της εταιρείας με τον διευθύνοντα σύμβουλου του ομίλου, Werner Lieberherr να δηλώνει ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης επιλογών παραγωγής σε άλλες χώρες, ωστόσο άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι τέσσερις διεκδικητές για το έργο αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ύψους 1,1 δισ. ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 είναι:

-Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.

-Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.

-Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.

-Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Πάντως, αν τελεσφορήσει διαγωνισμός και αρχίσει η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με τους ψηφιακούς, οι καταναλωτές θα έχουν πολλαπλά οφέλη.
Το έργο θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση μη-τεχνικών απωλειών.

Μεταξύ των ωφελειών από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών είναι η κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό τη μετατόπιση ζήτησης από ώρες αιχμής σε ώρες χαμηλής ζήτησης και άρα χαμηλού κόστους. Η κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή κλπ. Και όλα αυτά σε μια αγορά που ήδη βράζει και το «τρένο» της τηλεμέτρησης έχει χαθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη προς την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας θα είναι μεταξύ άλλων η βελτιστοποίηση λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση δεδομένων πραγματικού χρόνου, η συμμετοχή αυτοπαραγωγής σε αγορές ΗΕ, η μείωση των ρευματοκλοπών. Επιπλέον θα συμβάλλει στην παροχή ευέλικτων και εξατομικευμένων ανταγωνιστικών τιμολογιακών πολιτικών, την ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων, την αύξηση ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και συμμετεχόντων αγοράς. Ως προς τα οφέλη των χρηστών- καταναλωτών και παραγωγών τονίζει ότι επιτυγχάνεται η παρακολούθηση ενεργειακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο, η εξοικονόμηση ή χρονική μετακύλιση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων σε φθηνότερες τιμολογιακές ζώνες και η συμμετοχή του καταναλωτή σε προγράμματα της αγοράς έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων και φυσικά η ακριβής τιμολόγηση βάσει πραγματικών δεδομένων κατανάλωσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του, έχει αναπτύξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο επέκτασης της τηλεμέτρησης, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αντανακλά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι έως το 2030, ενώ έχει προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 2023 προβλέπεται να δαπανηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ και ο ΔΕΔΔΗΕ στους σχεδιασμούς προβλέπει ότι το έργο της αντικατάστασης των μετρητών θα αντλήσει το 2024 περίπου 120 εκατ ευρώ, το 2025 170,63 εκατ. ευρώ και το 2026 180 εκατ ευρώ. Ωστοσο μετά το πάγωμα της διαδικασίας λόγω της προσφυγής της Landys +Gyr το χρονοδιάγραμμα ανατρέπεται πηγαίνοντας όλο το έργο ακόμη πιο πίσω.