Πώς ελέγχουμε τους λογαριασμούς ρεύματος – Προσοχή στα δώρα των προμηθευτών

Πώς ελέγχουμε τους λογαριασμούς ρεύματος – Προσοχή στα δώρα των προμηθευτών
Τρίτη, 09/05/2023 - 06:41

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για το πώς να διαβάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και συστάσεις στο τι να προσέχουν στα δώρα που διαφημίζουν οι καταναλωτές δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ πλέον).

Παράλληλα συστήνει στους καταναλωτές να αξιοποιούν τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον καταγράφοντας τις ενδείξεις του μετρητή τους σε μηνιαία βάση στην ιστοσελίδα του παρόχου τους ή στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε η χρέωση να γίνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης και όχι κατ’ εκτίμηση, κάτι- που όπως επισημαίνει- μπορεί να επιφέρει μεγάλες διακυμάνσεις στους λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει, ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν την παροχή δώρων προς τους καταναλωτές. Η ΡΑΑΕΥ συνιστά στους καταναλωτές να αξιολογούν τα προσφερόμενα δώρα πριν τη σύναψη σύμβασης προμήθειας. Για παράδειγμα, μία προσφορά 300 ευρώ έναντι μελλοντικής κατανάλωσης θα πρέπει σαφώς να αναφέρει σε ποια τιμή θα εφαρμοστεί και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα δοθεί.

Αναφορικά με τις διαφημίσεις των προμηθευτών περί των χαμηλότερων τιμών της αγοράς η Αρχή, συνιστά στους καταναλωτές να εξετάζουν αν αυτή η χαμηλότερη τιμή συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα εκπτώσεις συνέπειας, παράλληλη επιλογή και προϊόντος φυσικού αερίου κλπ).

Η ΡΑΑΕΥ εγκαινιάζοντας δύο νέες ιστοσελίδες στον ιστότοπό της, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δυνατότητας των καταναλωτών να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στην ενεργειακή αγορά, σημειώνει ότι ένα από τα βασικά εργαλεία σε αυτήν κατεύθυνση είναι ο έλεγχος και η σωστή ‘’ανάγνωση’’ του λογαριασμού κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η Αρχή, οι χρεώσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

-Ανταγωνιστικές χρεώσεις που αφορούν στην αξία του ρεύματος που καταναλώνεται στα νοικοκυριά ή στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και βασίζονται στη μοναδιαία τιμή που προσφέρει ο κάθε προμηθευτής,

-Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις που εξαρτώνται από την κατανάλωση αλλά οι μοναδιαίες τιμές τους είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές - ανά κατηγορία - ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει και καθορίζονται βάσει νομοθετικών διατάξεων και αφορούν τις Χρεώσεις Χρήσης των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και (Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κλπ.) οι οποίες δεν αποτελούν χρεώσεις που σχετίζονται με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εισπράττονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο λογαριασμός κατανάλωσης διακρίνεται σε δύο εξής κατηγορίες:

Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος προκύπτει ύστερα από καταμέτρηση που πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ και αναγράφει την αξία της κατανάλωσης όλης της περιόδου μέχρι την τελευταία καταμέτρηση, και

στον Έναντι λογαριασμό που αναγράφει την κατ’ εκτίμηση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου μήνα/διμήνου και συμψηφίζεται στο τελικό ποσό του αντίστοιχου εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Στη διεύθυνση https://www.rae.gr/xrisimes_symvoules έχουν επίσης αναρτηθεί πληροφορίες και συμβουλές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα αλλά και για την επιλογή προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Η σελίδα αυτή επίσης θα συμπληρώνεται/ανανεώνεται σε τακτική βάση.