Ρεύμα: Πτώση στη ζήτηση και την παραγωγή τον Ιανουάριο

Ρεύμα: Πτώση στη ζήτηση και την παραγωγή τον Ιανουάριο
Παρασκευή, 24/02/2023 - 05:42

Κατά 15% μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Κατά 15% μειώθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο του 2023, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ. Κατά 7,8% μειώθηκε και η ζήτηση από τους πελάτες υψηλής τάσης.

Επι της ουσίας επιβεβαιώνονται τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν μια μείωση της ζήτησης τον τελευταίο χρόνο αποτέλεσμα των υψηλών τιμών. Η συνολική ζήτηση καταγράφει έτσι μείωση 13,24% και διαμορφώνεται στις 4.235GW. Να σημειωθεί πως τον τελευταίο μήνα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,60%. Παράλληλα, οι ΑΠΕ κατείχαν την πρωτιά με 48,4% στο ενεργειακό μίγμα. Το φυσικό αέριο αποτελούσε το 27,8% και οι λιγνίτες το 11,1%.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραμένει στις υψηλές θέσεις στην Ε.Ε. στην χονδρική αγορά. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει τελικά την ερχόμενη Τρίτη τις επιδοτήσεις για το μήνα Μάρτιο. Οι επιδοτήσεις και για τον άλλο μήνα θα διαμορφώσουν την τιμή της κιλοβατώρας στα 15-17 λεπτά. Άγνωστο μέχρι τώρα παραμένει εάν το υπουργείο θα προσφέρει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, κλείνει όπως φαίνεται η "πόρτα" για νομοθετική ρύθμιση πριν τις εκλογές που θα βάζει φρένο σε εκείνους που αλλάζουν πάροχο έχοντας αφήσει όμως χρέη στον προηγούμενο πάροχο.