Επιστροφή στις αρνητικές πρωτιές στο ρεύμα

Επιστροφή στις αρνητικές πρωτιές στο ρεύμα
Δευτέρα, 30/01/2023 - 06:43

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει και πάλι την πιο ακριβή τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε πτώση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μετά από μια περίοδο όπου η Ελλάδα είχε την ακριβότερη χονδρική τιμή. Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην πτώση των τιμών της εβδομάδας (16 Ιανουαρίου και 22 Ιανουαρίου), όπως «η εντυπωσιακή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, η συνέχιση του ήπιου χειμώνα, η περαιτέρω πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, που συνδυαστικά άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει και πάλι την πιο ακριβή τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα σήμερα η χονδρική τιμή καταγράφει αύξηση 83% και διαμορφώνεται στα 226,36 ευρώ ανα μεγαβατώρα τρεις φορές μεγαλύτερη από της Γερμανίας.

Οι εισαγωγές αποτελούν την πλειοψηφία στο ενεργειακό μίγμα, με 27,42%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με 24,21% οι ΑΠΕ με 19,78% και ο λιγνίτης 11,78%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις με πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιέσεις από την Κομισιόν για να «ψαλιδιστούν» οι επιδοτήσεις για καταναλώσεις άνω των 500KW.