Πληθωριστικές πιέσεις και ενεργειακό κόστος απειλούν την βιομηχανία

Πληθωριστικές πιέσεις και ενεργειακό κόστος απειλούν την βιομηχανία
Τρίτη, 29/11/2022 - 05:48

Το ενεργειακό κόστος απειλεί πλέον μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απειλεί όμως και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες ζητούν μέτρα στήριξης.

«Μπορεί να απειληθεί η βιωσιμότητα κάποιων μεταποιητικών επιχειρήσεων, υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις αυξάνεται το κόστος πρώτων υλών που σε συνδυασμό με την αύξηση στο κόστος ενέργειας μας ανησυχούνε» δήλωσε χθες η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, σε ημερίδα του voria.gr.

Ανέφερε ακόμη πως το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η χώρα για τη στήριξη των νοικοκυριών έχει βοηθήσει όμως σε ότι αφορά τη βιομηχανία φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο για εκείνες ειδικά τις επιχειρήσεις που είναι παραπάνω από τα 35KVa. Σημείωσε δε πως οι διακυμάνσεις του φυσικού αερίου προκαλούν μεγάλη αστάθεια και δεν μπορεί να κοιτάει ο επιχειρηματίας το χρηματιστήριο ενέργειας κάθε μέρα για να ξέρει πόσο θα τιμολογήσει τα προϊόντα του και «σε συνδυασμό με τα δίκτυα μας που είναι απαρχαιωμένα δημιουργούν ένα ακόμα πρόβλημα, σήμερα η ΒΙΠΕ Κιλκίς βγάζει κραυγή αγωνίας. Έχει έτοιμα τα φωτοβολταϊκά που θέλει να εγκαταστήσει και δεν μπορεί να τα συνδέσει γιατι τα δίκτυα μας δεν μπορούν να τα σηκώσουν».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τα όσα είπε η κα Σαράντη τόνισε πως «έχει μειωθεί στη Γερμανία στα εργοστάσια αλουμινίου και στην χαλυβουργία κατά 50% η παραγωγή εμείς όμως στηρίζουμε τη βιομηχανία όπως και η ΔΕΗ με τα σταθερά τιμολόγια σε ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν μπορεί να σηκώσει όμως μόνο του κάθε κράτος μελος αυτή την κρίση».

Παράλληλα, ο διευθυντής Marketing του Ομίλου Intrakat, Γιώργος Τσαπρούνης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις σε σχέση με την τεχνολογία ΑΠΕ σημείωσε πως «λείπει η ωριμότητα από τις τοπικές κοινωνίες και από την τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση στην Άνδρο ενός αιολικού πάρκου το οποίο όπως είπε προσφέρει δωρεάν ενέργεια σε περίπου 3.500 κατοίκους του νησιού.