Εκτινάχθηκε το ενεργειακό κόστος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης

Εκτινάχθηκε το ενεργειακό κόστος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης
Τρίτη, 29/11/2022 - 05:53

Πλέον δεν είναι διαχειρίσιμο το κόστος για τους Δήμους.

Έχει εκτιναχθεί το ενεργειακό κόστος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Όπως σχολιάζουν στο iΕnergeia , μέλη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι σοβαρότατο καθώς εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 σε 40% σήμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο, αφού και οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς.

Με το παραπάνω θέμα θα πραγματοποιηθεί η 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα (Ξενοδοχείο «Τιτάνια») με ώρα έναρξης 9.30.

Στην γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα πάρουν μέρος, περίπου, 300 εκπρόσωποι από τις 126 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (δήμαρχοι και πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων).

Θα γίνει εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος , καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως, όπως επισημαίνουν στο iΕnergeia μέλη της ένωσης, απαιτεί χρόνο και «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση.

Στην γενική συνέλευση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και η ηγεσία των Οργανισμών ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.).

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που ιδρύθηκε το 1989 με έδρα την Λάρισα είναι ο θεσμικός εκπρόσωπος 122 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. πολίτες Δήμων (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συντονίζει τις ενέργειες των Δ.Ε.Υ.Α., προωθεί τα αιτήματά τους στην Πολιτεία και υποβοηθεί τις Δ.Ε.Υ.Α. στο έργο τους.