Ενεργειακή κρίση: Περισσότερους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες βάζουν τα κράτη

Ενεργειακή κρίση: Περισσότερους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες βάζουν τα κράτη
Κυριακή, 27/11/2022 - 07:32

Αρκετές χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ανάμεσα στα μέτρα η αύξηση των φόρων στις ενεργειακές εταιρείες.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να βρίσκονται και πάλι πάνω από τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την Ευρωπαϊκή ηγεσία να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αρκετές χώρες παίρνουν αποφάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ανάμεσα στα μέτρα η αύξηση των φόρων στις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ισπανία προχώρησε το σχέδιο της να επιβάλει φόρους στις εταιρείες ενέργειας παρά την «ενόχληση» των διεθνών θεσμών. Στόχος να συγκεντρώσει πόρους για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η Ισπανία θέλει να συγκεντρώσει συνολικά 3 δισ. ευρώ από τις μεγάλες τράπεζες τα επόμενα δύο χρόνια μέσω ενός φόρου 4,8%. Από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στοχεύει να συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο με φόρο 1,2% στις πωλήσεις τους.

Η Ιταλία ξοδεύει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός Giorgia Meloni, ωστόσο τόνισε πως «θα είναι δύσκολο χωρίς μέτρα της ΕΕ να αντιμετωπίσουμε αυτό το κόστος».

Στη Βρετανία, σχεδιάζεται καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και τους λογαριασμούς τους, αυτό το χειμώνα. Η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει μια σειρά εκστρατειών. Από την προτροπή του κοινού να χαμηλώσει τους θερμοστάτες στο σπίτι έως το σβήσιμο των φώτων σε δημόσια κτίρια.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα Les Echos ανέφερε πως θα επιβληθεί φόρος στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Όμως πιθανότατα να επιβαρυνθεί η EDF με περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην Ιρλανδία, ο υπουργός Περιβάλλοντος Eamon Ryan δήλωσε ότι μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ιρλανδίας και Γαλλίας θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος, αν και οι καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν έως ότου ολοκληρωθεί το 2027.Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας λόγω του έργου και ότι θα εξαρτηθεί από τις τιμές της αγοράς εκείνη τη στιγμή. Το έργο θα κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει 530 εκατ. ευρώ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων άλλα 330 εκατ. ευρώ.