Κατά 2% αυξήθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Κατά 2% αυξήθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα τον Οκτώβριο
Τρίτη, 08/11/2022 - 05:40

Αύξηση 2% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα σημειώθηκε τον Οκτώβριο λόγω των αυξήσεων στους ενεργειακούς φόρους, σύμφωνα με στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI).

Σύμφωνα με το HEPI «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οικίες συνεχίζουν την ανοδική τους τάση τον Οκτώβριο, ωστόσο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από τις πρωτεύουσες σημείωσαν μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως λόγω των εκτεταμένων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές του προηγούμενου έτους, κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και τα υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2».

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση με την τιμή της κιλοβατώρας να ανέρχεται σε 30.22 λεπτά.

REVMA1

Σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Στο Άμστερνταμ είναι σχεδόν 17 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τη Βουδαπέστη, η οποία είναι η φθηνότερη πόλη για φυσικό αέριο στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI). Στην Αθήνα καταγράφηκε μείωση της τιμής κατά 55%, λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

FA 1

«Οι τιμές λιανικής της αγοράς φυσικού αερίου ακολουθούν μια ελαφρά άνοδο αυτόν τον μήνα σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση που παρατηρείται από την αρχή του έτους. Η Ρώμη, το Λουξεμβούργο, η Λισαβόνα, το Δουβλίνο, το Παρίσι, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, η Βέρνη, η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη έφτασαν σε νέα ρεκόρ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε ορισμένες από τις πρωτεύουσες που μελετήθηκαν, λόγω αρκετών κρατικών παρεμβάσεων που υιοθετήθηκαν για να σταματήσει η εκτίναξη των τιμών», σύμφωνα με το δελτίο.