Νέα τιμολόγια ρεύματος και επιδότηση για τον Οκτώβριο

Νέα τιμολόγια ρεύματος και επιδότηση για τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 19/09/2022 - 12:03

Έρχονται νέες τιμές στο ρεύμα από αύριο 20/9, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα αλλάζουν οι επιδοτήσεις.

Τα νέα τιμολόγια για το ρεύμα βρίσκονται προ των πυλών καθώς αύριο 20/9 οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον Οκτώβριο.

Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και για την παρέμβαση στην αντλία στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναφορικά με τα τιμολόγια Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Σεπτεμβρίου.

Αυτό που θα αλλάξει είναι η επιδότηση για το ρεύμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό η κυβέρνηση αλλάζει τις επιδοτήσεις και επιστρέφει στο μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος που είχε εφαρμόσει τους πρώτους μήνες της κρίσης προτού περάσει σε οριζόντια επιδότηση, αλλάζοντας όμως τις παραμέτρους.

Το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότηση θα καλύπτει τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Το εν λόγω όριο καλύπτει περίπου το 90% των παροχών και το 60% του ρεύματος που καταναλώνεται.

Το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και το τρίτο τις πολύ υψηλές καταναλώσεις από 1.000-1.500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε κλιμάκιο η επιδότηση θα μειώνεται.

Για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές φυσικού αερίου, φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη κάλυψη της αύξησης - της τάξης του 50% ώστε το κόστος στη λιανική να πέσει σημαντικά και ενεργό ρόλο θα έχει η ΔΕΠΑ.