Εκτόξευση στις εισαγωγές ενέργειας

Εκτόξευση στις εισαγωγές ενέργειας
Δευτέρα, 19/09/2022 - 06:44

Τα φώτα στρέφονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον τρόπο επιδότησης των λογαριασμών.

Εν μέσω εξελίξεων που θα κορυφωθούν με τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας τέλος του μήνα καταγράφονται αλλαγές στον χάρτη χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, παρατηρείται και εκτόξευση των εισαγωγών ενέργειας.

Πτώση καταγράφει η χονδρική τιμή ρεύματος σε σχέση με ένα πριν όπου η μέση τιμή της χονδρικής (20/9) ήταν στα 391, 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας. Χθες η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 297,78 ευρώ. Ωστόσο, η μέση τιμή συνολικά μέσα στον μήνα διαμορφώνεται στα 427,78 ευρώ. Μόνο στις 31/8 η μέση τιμή ξεπέρασε τα 697 ευρώ ανα μεγαβάτωρα. Από τότε και μετά καταγράφει μια πτωτική τάση.

Αυξημένες οι εισαγωγές

Τον τελευταίο μήνα εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στο 11,39%. Να σημειωθεί πως το διάστημα Ιούλιου-Αυγούστου οι εισαγωγές ήταν στο 5,6%. Στο 38,11% διαμορφώνεται το φυσικό αέριο. Το 32,22% του ενεργειακού μείγματος αποτελείται από ΑΠΕ και το 14,07% από λιγνίτη.

Στο πλαίσιο αυτό τα φώτα στρέφονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον τρόπο επιδότησης των λογαριασμών. Το νέο σύστημα όπως φαίνεται θα συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας θα πετυχαίνει ένας καταναλωτής τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα λαμβάνει μέσω των λογαριασμών. «Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Αλλά ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, είναι σε μία υψηλότερη κλίμακα, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα παίρνει μία επιπλέον επιδότηση» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Μega την προηγούμενη βδομάδα.