Σήμα κινδύνου από τη ΡΑΕ για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας

Σήμα κινδύνου από τη ΡΑΕ για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας
Κυριακή, 07/08/2022 - 08:13

Τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώνει η ΡΑΕ στην αγορά ενέργειας από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση.

Για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας και νέα κανόνια τύπου Energa προειδοποιεί η ΡΑΕ. Τη δραματική κατάσταση με το 1 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών περιγράφει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σε επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούσκου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η επιστολή εστάλη στις 28 Ιουλίου και περιγράφει την εύθραστη κατάσταση στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Στην επιστολή ζητάει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών, προκειμένου να αποφευχθεί μπλακ άοθτ στην αγορά.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ και φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Η ΡΑΕ ζητάει να προκαταβάλεται στους παρόχους ενέργειας το 75% του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος κάθε μήνα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται εμπεριέχει τον κίνδυνο διαμόρφωσης συνθηκών ολιγοπωλείου στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με την επιστολή της ΡΑΕ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής.