Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον Σαμαρά, που φτιάχνει την ακροδεξιά ατζέντα- «Εκθέτει» Βορίδη και δεξιά πτέρυγα το Μαξίμου

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον Σαμαρά, που φτιάχνει την ακροδεξιά ατζέντα- «Εκθέτει» Βορίδη και δεξιά πτέρυγα το Μαξίμου
Δευτέρα, 18/12/2023 - 06:30

Ο Άδωνις «αλλάζει στρατόπεδο»- Σε σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής της "σαμαρικής πτέρυγας" αποφασίστηκε να μην διαφοροποιηθούν άλλοι βουλευτές, αλλά η δυσαρέσκεια είναι δεδομένη!

Η νέα τορπίλη Σαμαρά, αυτή τη φορά για την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες-τρίτη στη σειρά μέσα σε ένα μήνα- προκαλεί συναγερμό και σοβαρές διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και σοβαρά προβληματισμένος από τα συνεχή "καμπανάκια" του πρώην πρωθυπουργού, δείχνει στην παρούσα φάση να επιδιώκει την αξιοποίηση των διαφωνιών του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να κρατά παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να αγνοεί τον κίνδυνο της ακροδεξιάς ατζέντας που καλλιεργεί ο Αντ. Σαμαράς, καθώς δημιουργεί το έδαφος αν βρεθεί ικανός αρχηγός του συγκεκριμένου χώρου -δεδομένου του κατακερματισμού της κεντροαριστεράς- να συγκροτηθεί στα δεξιά της ΝΔ ένα ακροδεξιό κόμμα που μπορεί (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) να διεκδικήσει ακόμα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Το Μαξίμου, πάντως, φέροντας τελείως αιφνιδιαστικά τη σχετική τροπολογία -την οποία πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε ότι υπάρχει!- είχε ως στόχο να αιφνιδιάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και να την αποδυναμώσει πολιτικά! Ο Μάκης Βορίδης, για παράδειγμα, θα αναγκαστεί να την ψηφίσει, καθώς μετά τη δέσμευσή του ότι θα παραιτηθεί από υπουργός αν έρθει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, καταψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα σήμαινε ακόμα και τη διαγραφή του από τη ΝΔ, ενώ οι "φιλοσαμαρικοί" βουλευτές δεν εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση είναι η ώρα για σύγκρουση με το Μαξίμου. Το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν συναντήσεων και συσκέψεων, αποφασίστηκε να μην καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη, πέραν φυσικά του Αντώνη Σαμαρά που δεν προσήλθε καν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, τραβώντας και άλλο το σκοινί! Είναι δε χαρακτηριστικό πως πιθανότατα -στην ονομαστική ψηφοφορία που θεωρείται βέβαιον ότι θα ζητήσει για την τροπολογία η αντιπολίτευση- δεν θα την υπερψηφίσει ούτε καν ο Θάνος Πλεύρης, που σε πρόσφατη συνεδρίαση της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσε το θέμα σχετικά με τις φημολογίες που υπήρχαν "για την νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών"! Ωστόσο, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ "βράζει", ενώ -μετά την τοποθέτηση και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου- και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αναδεικνύεται σε "μητέρα όλων των μαχών" για τους διαφωνούντες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (και για αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους "ριγμένο" με τη μη υπουργοποίησή τους), ιδίως εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο θετικό, όσο το αναμένει το Μαξίμου.

Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη να υπερασπιστεί την κυβέρνηση απέναντι στην τορπίλη Σαμαρά, γεγονός που είχε ήδη ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να είναι "οργισμένος" με τη στάση του "πολιτικού τέκνου" του! Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, έχει "αλλάξει στρατόπεδο", καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και υπέρ του γάμου ομοφύλων!

Τελευταία τροποποίηση στις 18/12/2023 - 06:34