Αλλεπάλληλες πολιτικές εκρήξεις προκαλούν οι πυρκαγιές

Αλλεπάλληλες πολιτικές εκρήξεις προκαλούν οι πυρκαγιές
Σάββατο, 29/07/2023 - 09:50

Η πρώτη μεγάλη κρίση στην κυβέρνηση ένα μήνα μετά τις κάλπες.

Συνεχείς εκρήξεις στο πολιτικό πεδίο, σχεδόν αποκλειστικά στο χώρο της κυβέρνησης, προκαλούν οι καταστροφικές εκλογές την τελευταίων (πολλών) ημερών.
Ένα μήνα μετά τις κάλπες και τον εκλογικό θρίαμβο Μητσοτάκη η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθειά πολιτική κρίση. Ένας από τους αρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών παραιτείται καθώς τις πιο δύσκολες ημέρες με τις φλόγες να καίνε ακόμα και στρατόπεδα έκανε διακοπές, με το Μαξίμου μάλιστα ενημερωμένο! Ο "γαλάζιος" περιφερειάρχης Αττικής τις ώρες που τα πυρομαχικά της 111 ΠΜ έπαιρναν φωτιά, χόρευε ζεϊμπεκιά στο Ζάππειο, ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν απών από τη κατάσβεση των φωτιών. Το "επιτελικό κράτος" μοιάζει -και είμαστε ...επιεικείς μαζί του - να τα έχει χαμένα, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι ... "έγινε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει" στην αντιμετώπιση της φωτιάς και ο πρωθυπουργός κινείται με επίκεντρο την επικοινωνία.

Η στήλη αναδημοσιεύει από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε συνδρομητική βάση καθημερινά με πλούσια ύλη, μια ενδιαφέρουσα περιγραφή της κατάστασης:

Μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της αεροπορικής βάσης Νέας Αγχιάλου, που παρά λίγο να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και, πάντως, προκάλεσαν πολύ μεγάλη ζημιά στο κύρος των ενόπλων δυνάμεων και την αξιοπιστία του κράτους, χτες είχαμε αλλεπάλληλες πολιτικές εκρήξεις:

Ν. Μηταράκης: Πρώτη και ηχηρότερη η αποπομπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, μετά την αποκάλυψη ότι, με τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είχε αρχίσει διακοπές στην Πάτμο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερώσει για τις διακοπές του, αλλά η παραίτηση ζητήθηκε και έγινε προκαταβολικά δεκτή, χωρίς συζήτηση, σε μια κίνηση προφανούς πολιτικού συμβολισμού. «Αν κάποιος θέλει κανονική ζωή δεν αναλαμβάνει θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, γιατί αυτές συνεπάγονται απαιτήσεις και περιορισμούς», ήταν το σχόλιο πηγών κοντά στον πρωθυπουργό.

Γ. Πατούλης: Δεύτερη, η δημόσια αποδοκιμασία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και η προαναγγελθείσα απόσυρση της υποστήριξης της ΝΔ από την εκ νέου υποψηφιότητά του. Αφορμή, η συμμετοχή του σε γλέντι μετά μουσικής και χορού, στο Ζάππειο, την ημέρα της κηδείας των δύο αεροπόρων που χάθηκαν σε επιχείρηση αεροπυρόσβεσης. Ο Γ. Πατούλης ζήτησε συγνώμη, αλλά ήδη συζητούνται εναλλακτικές υποψηφιότητες για την περιφέρεια Αττικής και αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα υποστηριχτεί από τη ΝΔ.

Τρίτη, αναμενόμενη, είναι η κίνηση του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια να απορρίψει τις πρώτες δικαιολογίες και να ζητήσει ΕΔΕ για τις συνθήκες που προκάλεσαν τις εκρήξεις στην Νέα Αγχίαλο, ενώ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Κ. Φλώρος: Παράλληλα, δόθηκε εντολή στον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο να διεξαχθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα. Εντολή προφανώς σωστή. Αλλά γιατί, άραγε, χρειάζεται να ασχοληθεί ο υπουργός με τέτοια θέματα; Οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περισσότερους στρατηγούς από όσους διαθέτει ο στρατός των ΗΠΑ. Κάποιος από αυτούς δεν μπορούσε να εντοπίσει και να προλάβει έναν τόσο οφθαλμοφανή κίνδυνο;..

Συνολικά, οι τρεις αυτές χθεσινές κινήσεις δείχνουν αφενός μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά του πρωθυπουργού στον τρόπο αντιμετώπισης πολιτικών «παρατράγουδων», αφετέρου μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών που -αν μη τι άλλο- δεν ήταν στο ύψος των υποσχέσεων που είχαν δοθεί.