Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για την ψήφο των αποδήμων

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για την ψήφο των αποδήμων
Δευτέρα, 24/07/2023 - 14:26

Τι θα συμβεί όταν ψηφιστεί ο νόμος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Πόσοι είναι οι απόδημοι που θα μπορούν να ψηφίζουν με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ...γνωρίζουμε ακριβώς! Δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι: Κυβερνητικές πηγές τους υπολογίζουν σε 600-900.000! Πρόκειται για αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Μπορεί να αυξηθούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Από τη στιγμή που η ιθαγένεια στηρίζεται στο δίκαιο του αίματος, μπορεί να αποδοθεί σε όποιον ο γονέας ή ο παππούς ή ο προπάππους του έχει ελληνική ιθαγένεια. Υπολογίζεται ότι εφόσον δημιουργηθεί κάποια εκστρατεία, όσοι εν δυνάμει δύνανται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια μπορεί να ανέρχονται και σε 3.000.000!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: Πόσοι εκτιμάται ότι μπορεί να ψηφίσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πως θα είναι σημαντικό αν στις επόμενες εθνικές εκλογές ψηφίσουν ακόμα και 200.000!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Πότε θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος που θα ψηφίσει η Βουλή την Τρίτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Αν οι εθνικές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας ή κοντά σε αυτό, τότε θα έχει προχωρήσει και η επιστολική ψήφος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Θα ξαναδούμε την πλειοψηφία που βλέπουμε στην ψήφο των αποδήμων και σε άλλα μείζονα θέματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και κόμματα της ακροδεξιάς εκτιμάται ότι θα αποτελούν την πλειοψηφία και στο άρθρο 16 για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: Μπορεί να καθορίζουν την τύχη μιας χώρας που η επιλογή της ψήφου του δεν επηρεάζει τη ζωή του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κρίνει ότι είναι εύλογη η οριοθέτηση του δικαιώματος του εκλέγειν με τον πραγματικό δεσμό που διαθέτει ο πολίτης με τη χώρα καταγωγής του. Σε σειρά χωρών, ακόμα και σε Γερμανία, Αυστραλία κλπ, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις. Και σωστά. Πχ θα μπορεί να ψηφίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας Τζ Τσούνις, να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: Με τους Έλληνες του εσωτερικού που δε μπορούν να ψηφίζουν, όπως συνέβη με τους ξενοδοχοϋπάλληλους στις τρεις εκλογές από το 2019 έως και σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.