Για «θερμό» επόμενο διάστημα προετοιμάζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας

Για «θερμό» επόμενο διάστημα προετοιμάζει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας
Δευτέρα, 01/08/2022 - 07:16

Δοκιμαστική η πρώτη έξοδος του «Αμπντούλ Χαμίν Χαν»-Προβληματισμοί αλλά και ετοιμότητα σε Αθήνα για την έξοδο της 9ης Αυγούστου.

«Άκυρος» ο συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία για την πρόωρη έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίν Χαν» από το τουρκικό λιμάνι.

Το τέταρτο γεωτρύπανο της γειτονικής χώρας δείχνει να βγήκε ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου για δραστηριότητες δοκιμής, ενώ θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 4 ή 5 Αυγούστου.

Εν συνεχεία θα επιστρέψει ξανά στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης, όπου θα κάνει και τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν τις 9 Αυγούστου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η πρώτη του αποστολή. Το δε σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή στις 9 Αυγούστου.

Το «τέλος συναγερμού» για την πρόωρη έξοδο, πάντως, δεν σημαίνει και τέλος της ετοιμότητας και της επιφυλακής σε Αθήνα και Λευκωσία. Οι δηλώσεις την Κυριακή του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μοιάζουν με προετοιμασία ενός πολύ θερμού επόμενου χρονικού διαστήματος από τις 9 Αυγούστου και μετά.

Πολύ περισσότερο καθώς ο Ιμπραήμ Καλίν διεμήνυσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες, αφού η Άγκυρα-όπως υποστήριξε- διεξάγει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα. Επικαλέστηκε για αυτό και άδεια από την … «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν έχουν νομική βάση όσα λένε η Αθήνα και η Λευκωσία!

Όλα δείχνουν πως το «Αμπντούλ Χαμίν Χαν»θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο Καλίν δεν μπλοφάρει. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα το πάει ο Ερντογάν. Και αυτό, επισήμως, θα το γνωρίζουμε στις 9 Αυγούστου!

Τελευταία τροποποίηση στις 01/08/2022 - 07:18