Αναμένοντας το γεωτρύπανο του Ερντογάν

Αναμένοντας το γεωτρύπανο του Ερντογάν
Σάββατο, 30/07/2022 - 08:03

Πώς θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της Τουρκίας.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το πού θα κατευθυνθεί το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία.

Η έξοδος του πολυδιαφημισμένου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» είναι προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου, ενώ το γεγονός ότι την αναγγελία του τόπου που θα μεταβεί για γεωτρήσεις θα κάνει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει και τη σημασία που δίνει η Άγκυρα στο γεγονός.

Ένα από τα ερωτήματα είναι αν το πλοίο θα κατευθυνθεί σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, που δεν υπάρχουν οικόπεδα εκχωρισμένα από τη Λευκωσία ή εάν θα μεταβεί, πχ, στο «οικόπεδο 6», που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που θα αυξήσει εκ νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η εντύπωση που επικρατεί στην Αθήνα είναι πως το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» δεν θα μπει στην περιοχή που εισήλθε το «Όρουτς Ρέις» το 2020, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε την Άγκυρα αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ, που θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή και για όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να ανοίγουν μέτωπα που θα υπαγορεύουν τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το θέμα των σεναρίων και των αντιδράσεων σε αυτά συζητήθηκε και στη Λευκωσία, στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Οι δυο κυβερνήσεις, πάντως, προς το παρόν, δεν μπορεί παρά να περιμένουν την ανακοίνωση των αντιδράσεων του Ερντογάν…