Ήρθε η ώρα της Ευρώπης

Ήρθε η ώρα της Ευρώπης
Δευτέρα, 18/07/2022 - 07:39

Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων χωρίς μεγάλες προσδοκίες!

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «εβδομάδα εξελίξεων και αποφάσεων» για την Ευρώπη!

Την προσεχή Πέμπτη θα γνωρίζουμε οριστικά αν θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 1 ή αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή του φυσικού αερίου, με τις Βρυξέλλες και, κυρίως, τα κράτη-μέλη (με πρώτο το Βερολίνο) να ετοιμάζονται για τα κακά και τα …ακόμα χειρότερα σενάρια!

Την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για την αύξηση των επιτοκίων, θέτοντας και τυπικά τέλος στην περίοδο του ¨φθηνού χρήματος».

Μια δε μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η Κομισιόν θα καταθέσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικές για τον επερχόμενο «πολύ-πολύ δύσκολο χειμώνα», ενώ θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην πολιτική σταθερότητα στη γηραιά ήπειρο. Πολιτική σταθερότητα μια γεύση της οποίας αναμένεται να λάβουμε την Τετάρτη, με την παραίτηση ή όχι του Μάριο Ντράγκι στην Ρώμη και τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Τα μηνύματα από τις αποφάσεις που συζητούνται δεν είναι αισιόδοξα, αλλά ας αναμένουμε…