Επικίνδυνη η καλλιέργεια εφησυχασμού και Success Story

Επικίνδυνη η καλλιέργεια εφησυχασμού και Success Story
Σάββατο, 16/07/2022 - 07:24

Από το «η ακρίβεια είναι παροδικό φαινόμενο» στο «δεν θα έχουμε πρόβλημα» με το ρεύμα!

Ο Χάρης Δούκας, μιλώντας σήμερα στο iEnergeia.gr, μας παρουσιάζει (βλέπε σχετικό δημοσίευμα) την πρόσφατη μελέτη του Bruegel που αποτυπώνει πως σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, η αναγκαία μείωση ζήτησης στη χώρα μας ίσως προσεγγίσει το 50% (τεράστια μείωση), ώστε να βγει ο δύσκολος χειμώνας.

Και όμως: Η κυβέρνηση παρουσιάζει μα διαφορετική, ειδυλλιακή, κατάσταση. Αρχικά επέμενε πως «η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα». Όταν όμως «άρχισαν να σφίγγουν τα γάλατα» και το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου μερικώς ή ολικώς στις 21 Ιουλίου να είναι πλέον «προ των πυλών», η κυβέρνηση αλλάζει τη ρητορική της, αλλά πάλι επιμένει στο Success Story: «Η χώρα μας είναι σε καλύτερη θέση από κάθε άλλη στην Ευρώπη»! Δεν προειδοποιεί δηλαδή για το επικείμενο πρόβλημα, αλλά συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό στους πολίτες.

Όπως με την ακρίβεια: Πέρυσι το Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι αρκούσαν 150 εκατομμύρια για την αντιμετώπισή της! Μετά, αφού δεν ήταν έτσι, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί επέμεναν έως το τέλος του χρόνου πως «η ακρίβεια είναι ένα παροδικό φαινόμενο»! Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στο απίστευτο, ψήφισε προϋπολογισμό που προέβλεπε πληθωρισμό …0,8%!!!

Ο εφησυχασμός όμως, όσο και αν βασίζεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων αποφεύγει την παραμικρή κριτική στην κυβέρνηση, υποσκάπτει περισσότερο την κοινωνική συνοχή, Καθυστερεί ίσως, αλλά καθιστά μεγαλύτερα τα κύματα της οργής και ενδέχεται να δυναμώσει τις ακραίες φωνές, οδηγώντας περισσότερους πολίτες στην απόρριψη του πολιτικού συστήματος.

Κατά την άποψη της στήλης, είναι καλύτερα και για την ίδια την κυβέρνηση να λέει την αλήθεια και να παρουσιάζει την πραγματικότητα στους πολίτες, όσο δύσκολη και αν είναι. Σε διαφορετική περίπτωση θα την πάρει πιο γρήγορα η μπάλα…