Μελέτη Bruegel: Αναγκαία μείωση 50% της ζήτησης ενέργειας στην Ελλάδα, αν διακοπεί το ρωσικό αέριο

Μελέτη Bruegel: Αναγκαία μείωση 50% της ζήτησης ενέργειας στην Ελλάδα, αν διακοπεί το ρωσικό αέριο
Σάββατο, 16/07/2022 - 07:05

Συνεχίζει η χώρα να είναι απροετοίμαστη στην ενεργειακή κρίση και στην πιθανή κλιμάκωσή της τον χειμώνα, διαμηνύει ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ και τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

Στην συνέντευξη τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την κρίση τιμών στην ενέργεια, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, ο κ. Δούκας υπογράμμισε για την Ελλάδα, πως το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 προήλθε από εισαγόμενο φυσικό αέριο, αυξημένο κατά 25% εν μέσω κρίσης (μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε κράτος μέλος στην Ένωση). Μάλιστα, μέσα στο 2022, ακόμα και αυτές τις μέρες του Ιουλίου, η διείσδυση του φυσικού αερίου ξεπέρασε το 60% στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Ήταν το 2021 μία ιδιαίτερη χρονιά, όσον αφορά στη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα; Η απάντηση είναι αρνητική.

Εξήγησε ο κ. Δούκας πως και το 2020, η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, την τελευταία 8ετία, το ποσοστό του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές.

Picture bruegel

Μάλιστα, παρουσίασε την εναλλακτική οπτική του για την χώρα.

«Η χώρα αντί για διαμετακομιστικό κέντρο που θα εισάγει και θα εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, μπορεί να γίνει κόμβος παραγωγής και εξαγωγής καθαρής, πράσινης ενέργειας», ενώ σχολίασε πως για να συμβεί αυτό πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υπερκορεσμού των δικτύων στη χώρα.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, όπου όπως είπε «η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Φινλανδία», σχολιάζοντας πως η όποια μείωση καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου, δεν έφτασε στην αντλία της κατανάλωσης.

Κριτική άσκησε παράλληλα στην κυβέρνηση για τον μηχανισμό του πλαφόν στο ρεύμα, σχολιάζοντας πως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, γι αυτό και δεν ανακοινώθηκαν, ενώ αναφορικά με τα υπερκέρδη και το πλαφόν ανά τεχνολογία τόνισε χαρακτηριστικά: Μπήκε πλαφόν 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα υδροηλεκτρικά, όταν το κόστος τους μαζί με τα κέρδη υπολογίζεται στα 40 ευρώ. Άρα για ποια υπερκέρδη μιλάμε;.

Μάλιστα, σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας εξήγησε πως η χώρα, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει η Πολιτεία σε καμία οργανωμένη προσπάθεια μείωσης της ζήτησης ενέργειας (όπως έχουν κάνει άλλες χώρες). Μας παρουσίασε επίσης την πρόσφατη μελέτη του Bruegel που αποτυπώνει πως σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, η αναγκαία μείωση ζήτησης στη χώρα μας ίσως προσεγγίσει το 50% (τεράστια μείωση), ώστε να βγει ο δύσκολος χειμώνας. Ακόμα όμως δεν έχουμε ακούσει από τους αρμόδιους (Υπουργείο Ενέργειας, ΡΑΕ κλπ) ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ήδη έχει εκπονηθεί και παρουσιαστεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

{https://youtu.be/-VYyS731_Io}

Τελευταία τροποποίηση στις 16/07/2022 - 07:16