Προειδοποιήσεις για «το χειρότερο χειμώνα» στην Ευρώπη!

Προειδοποιήσεις για «το χειρότερο χειμώνα» στην Ευρώπη!
Τετάρτη, 13/07/2022 - 07:53

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ, οι φόβοι για πολιτική αποσταθεροποίηση και η Αθήνα που …ζει στον κόσμο της!

Ας κρατήσουμε μια δήλωση του επικεφαλής του ΙΑΕ (Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας) Φ. Μπιρόλ από την Αυστραλία: «Αυτός ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ πολύ δύσκολος», διεμήνυσε, προσθέτοντας πως η γηραιά ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δυσκολότερο χειμώνα που είχε ποτέ!

«Ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της», είπε με νόημα και πρόσθεσε πως η κατάσταση ««προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Ο Φ. Μπιρόλ έθεσε, μάλιστα, συνολικότερα το πρόβλημα στο τραπέζι, επισημαίνοντας πως οι αυξανόμενες τιμές ανεβάζουν το κόστος θέρμανσης για νοικοκυριά και για τη λειτουργία βιομηχανιών σε όλο τον κόσμο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να προκαλούν κρίσεις και πολύνεκρες διαμαρτυρίες από την Αφρική ως τη Σρι Λάνκα.

Το θέμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης τίθεται όλο και πιο έντονα στο τραπέζι-και όχι μόνο για την Αφρική.

«Ο πολύ πολύ δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη» που επικαλείται ο Φ. Μπιρόλ φέρνει ήδη τις πρώτες πολιτικές αναταράξεις στη γηραιά ήπειρο. Στην Ιταλία τα «Πέντε Αστέρια» απειλούν να μην ψηφίσουν το πακέτο της κυβέρνησης Ντράγκι στην οποία συμμετέχουν, καθώς το θεωρούν αναποτελεσματικό, ενώ αν δεν αλλάξουν θέση η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ούτως ή άλλως, τα δύσκολα για τη Ρώμη είναι μπροστά, ενώ τα πιο δύσκολα είναι για την κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία, ακόμα και κατά την περίπτωση που η Μόσχα δεν κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου.

Το χειμώνα, εάν δεν ληφθούν επιτέλους σοβαρά μέτρα στην Ευρώπη, οι φόβοι είναι πως θα ενταθούν τα «Κίτρινα Γιλέκα» και πως η πολιτική αποσταθεροποίηση σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου θα είναι προ των πυλών.

Το θέμα είναι πως οι ηγεσίες βλέπουν το τσουνάμι να έρχεται, αλλά δεν κάνουν και πολλά για να το σταματήσουν. Στη δε Ελλάδα πλέουμε και σε …πελάγη ευτυχίας, συνεχίζοντας το Success Story –όπως κάνουμε σε όλους τους τομείς!