Γιάννης Τριήρης: Φρούδες ελπίδες για μια φιλική Τουρκία

Γιάννης Τριήρης: Φρούδες ελπίδες για μια φιλική Τουρκία
Πέμπτη, 18/04/2024 - 07:43

Φρούδες ελπίδες για μια φιλική Τουρκία

Είναι μάλλον άξιον απορίας πως είναι δυνατόν να δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι βλέπει τις σχέσεις της χώρας μας με τον κακό μας γείτονα έστω ότι μπορούν να προοδεύσουν, όταν λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις αυτές είχαν υπάρξει νέες προκλητικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας.

Γιατί ακριβώς αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος χθες το βράδυ στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, επί τη βάσει της έκθεσης προόδου, που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα τα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και γενικότερα Δυτικό. Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, χθες, σε μια έκρηξη τζιχαντιστικής υστερίας παραλλήλισε τη δράση της Χαμάς «με εκείνη των Τούρκων εθνικιστών του Κεμάλ στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου (εναντίον των Ελλήνων)», αρνούμενος για μία ακόμη φορά ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Και δεν σταμάτησαν εκεί οι Τούρκοι, παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι θα γινόταν συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόοδο των σχέσεων της με την ΕΕ και κατά συνέπεια και με την Ελλάδα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με μια προκλητική ανάρτηση επανάφερε τη ρητορική «Γαλάζιας Πατρίδας» δημοσιεύοντας φωτογραφία με πολεμικά πλοία, προφανώς θορυβημένο από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για δημιουργία αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου στους αιθέρες μας.
Μ’ αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη και το καθεστώς του, οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να συνδιαλέγονται, προφανώς για τους δικούς τους λόγους.

Εμείς, όμως, δεν πρέπει να κρατάμε κλειστά τα αυτιά μας, ούτε να ανεχόμαστε χάριν της «υψηλής διπλωματίας» να περνούν ασχολίαστες και χωρίς συνέπειες τέτοιου είδους προκλήσεις.

Και αυτό πρέπει με πειστικό τρόπο να το περάσουμε και στους εταίρους και συμμάχους μας. Ότι άλλες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες δεν θα ανεχτούμε και ότι κάθε λανθασμένη κίνηση από μέρους της Τουρκίας θα μας βρίσκει απέναντι, με σθένος και αποφασιστικότητα.

Με ευχολόγια και φρούδες ελπίδες για πρόοδο με τέτοια καθεστώτα και τέτοιους αυταρχικούς ηγέτες, κανένα ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί.

Και αυτό πρέπει επιτέλους να το κατανοήσουν όλοι οι πολιτικοί ταγοί της Δύσης. Όπως αντιμάχονται τον Πούτιν και την κινεζική ηγεσία, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και την Τουρκία του Ερντογάν.