Γιάννης Τριήρης: Ένοχη σιωπή

Γιάννης Τριήρης: Ένοχη σιωπή
Τρίτη, 19/03/2024 - 07:08

Η Μαρία Καρυστιανού ως εκπρόσωπος όλων των χαροκαμένων γονιών που έχασαν τα παιδιά τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, πέρυσι τον Φεβρουάριο, βρέθηκε, χθες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καταδείξει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος δικαίου.

Ζήτησε από τους ευρωβουλευτές που απαρτίζουν την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ –και πέτυχε- να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, για να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι για την απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών.

Για να φτάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι χαροκαμένοι γονείς για να βρουν δικαίωση τα θύματα παιδιά τους -και μάλιστα έχοντας μαζί τους τις υπογραφές πάνω από 1.300.000 συμπολιτών μας- εννοείται ότι έχουν απογοητευθεί πλήρως τόσο από τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και από αυτές της Δικαιοσύνης.

Έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη για το ελληνικό κράτος δικαίου. Και η κ. Καρυστιανού , μητέρα της 19χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, το είπε ξεκάθαρα στην αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατήγγειλε «τη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, που εμπόδισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».

Και όλες αυτές οι κινήσεις εξαφάνισης στοιχείων, όλες αυτές οι περίεργες, αν μη τι άλλο, παραλείψεις στην διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν μπορεί να έγιναν τυχαία και από κάποιους που απλά δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό βροντοφωνάζουν οι συγγενείς των αδικοχαμένων και αυτό πιστεύουν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνο οι 1.300.000 που έχουν υπογράψει την αναφορά προς το ΕΚ.

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση επί της διακυβέρνησης της οποίας συνέβη το τραγικό δυστύχημα ή σιωπά ή δικαιολογείται και σπεύδει μέσω της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας να αυτοαθωώνει τους υπουργούς και τα στελέχη της και πάνω απ’ όλα να «προστατεύει» τον πρωθυπουργό.

Ακόμη και χθες, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να κάνει δεκτή την αναφορά των συγγενών των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, γεγονός που δείχνει ότι δεν έγιναν ορθά τα πράγματα, ενώ τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν θετικά την απόφαση του ΕΚ, η κυβέρνηση δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη. Ένοχη σιωπή.